Гайд-путівник душевними закладами Києва від Volvo

Гайд-путівник душевними закладами Києва від Volvo
Коли історія, традиції поколінь та особлива душевність зустрічають сучасність — народжується саме той гібрид, що створює легенду
Адаптуйте бізнес-стратегію до сучасних викликів разом з управлінцями «Біосфера», Ajax, Bolt, Prom.ua, Uklon та ще понад 60 топових компаній
13 грудня на GET Business Festival отримайте перевірені стратегії залучення інвестицій для бізнесу, просування продукту онлайн та цифровізації бізнесу.
Забронювати участь

Volvo та експерт з яскравого дозвілля Світлана Гривківська вирушили в одноденну подорож столицею у пошуках закладів, що стали справжніми легендами. А найголовніше — які мають спільні з Volvo цінності, завжди ставлячи людину на перше місце.

Volvo розуміє: турбота про клієнта стає запорукою успіху у будь-якій сфері — чи ви обираєте нове авто, чи меню для вечері. У цих ресторанах можна не лише смачно поїсти, а й отримати естетичну насолоду, як і в автомобілях Volvo. Це стримана розкіш: тобі не потрібно цим хизуватися, ти просто знаєш, що обираєш найкраще.

"Прага": дотик королівської родини

Виїжджаємо на ВДНГ у гібридному кросовері Volvo XC60, де нас зустрічає дійсно легендарний київський ресторан "Прага" — вражаюча біла будова з колонадою на фасаді, в оточенні яскравої зелені поряд із мальовничим озером з лебедями. Не менш вражає й історія ресторану, яка почалась у далекому 1956 році.

На початку 50-х років для демонстрації успіхів збудували комплекс "Виставка досягнень народного господарства" (ВДНГ). На його території розташувалися 180 будівель, ландшафтні алеї, ставки та декілька ресторанів, найбільш відомим з них є "Прага". Цікаво, що на карті Києва це місце ще в 1860 році позначали як "Червоний трактир". Історики пов'язують таку назву із красою місця.

До 1959 року ресторан мав назву "Либідь", і потрапити до нього могли лише відвідувачі виставки. У тому ж році чехословацькі друзі на знак співдружності народів повністю перебудували будівлю в національному стилі: змінили освітлення, меблі, розпис стін, обладнання. Чехи також передали й свої рецепти, і так "Прага" став одним з 12-ти ресторанів Києва, де почали експериментувати з поєднаннями смаків, вносячи західні тенденції у традиційну кухню. Тут почали подавати страви чеської та німецької кухні.

У вересні 1973 року "Прага" приймала у себе особливих гостей: принца Філіпа, герцога Единбурзького, і його доньку, принцесу Анну. Вони прибули до столиці на змагання з кінного спорту. За час перебування в Києві члени королівської родини встигли спробувати різні страви з меню "Праги". Наприклад, принцу Філіпу найбільше припав до смаку український борщ з пампушками та котлета по-київські, а принцеса Анна вподобала осетрину під польським соусом.

Загалом улюблений містянами ресторан пропрацював понад 30 років, але у 1989 році його закрили. Протягом 20 років заклад перетворювався на руїни, поки у 2011 році після довгої реконструкції "Прага" не відродився знову.

Коли ви обираєте місце для відпочинку, ресторан чи автомобіль, перш за все ви обираєте стиль життя. "Прага" сьогодні у чомусь схожа на Volvo XC60 — це зустріч традицій та сучасності, це спокій, комфорт та водночас свято, коли вам того хочеться, це "рив'єра" просто посеред міста. Сюди приїжджають відпочити від міської метушні, насолодитися надсучасною кухнею та разом з тим зустріти історію поколінь.

"Прага" — це про вічні цінності. Я люблю там проводити час з родиною, збиратися кількома поколіннями: мама, бабуся і я. В "Празі" хочеться свята, але не обов'язково у форматі гучної вечірки, а більш витончено та у близькому колі", — каже Світлана Гривківська. 

"Сюрприз" — елегантна насолода

Наступна зупинка — ресторан-кондитерська "Сюрприз", що затишно розташувався на вулиці Пирогова та займає 2 поверхи в старовинному будинку. Заклад засновано в 1997 році, за цей час ресторан став справжньою візитною карткою Києва. Це французька елегантність, вишуканий смак та сервіс.

Як кажуть у самому ресторані, це перша "правильна" французька кондитерська в Києві. Згодом її доповнили рестораном на 2-му поверсі, який реконструювали у 2000 році. Для цього запросили знаменитого власника двох зірок Michelin Бруно Кюрбо. Він став куратором меню "Сюрпризу", яке до сьогодні майже не змінилося.

Цікавий факт: ресторан "Сюрприз" бачив всіх президентів України до, під час та після їх президентства. Також в кондитерській є велика книга відгуків з автографами та компліментами від багатьох знаменитих осіб. У "Сюрприз" приїжджають за знаком якості, за давно улюбленими десертами, які можна було тут спробувати й 20 років тому. Це французький шик, вишуканий інтер’єр та привітність, з якою чекають на кожного гостя.

З-поміж інших ресторан виділяє головне — це непорушна якість, увага до кожної деталі та вміння тримати марку протягом довгих років. Відданість традиціям в "Сюрпризі" подібна до збереження Volvo свого ДНК у кожній новій моделі. Хоча плагін-гібридний XC60 на ринку з’явився лише минулого року, та усі цінності — безпека, турбота про довкілля та орієнтація на людину — залишаються незмінними з моменту заснування компанії. Як і в Volvo XC60, в "Сюрпризі" багато уваги приділили саме якості: складникам, рецептурі та незмінності. Саме так і автомобіль Volvo XC60 має ідеальний баланс між комфортом та керованістю. Це кросовер, в якому дизайн поєднується з елегантним інтер’єром та інноваційними технологіями.

"Кондитерська, в яку я вже багато років ходжу за смачними цукерками. Через те, що всі солодощі тут ручної роботи, і цукерки теж. Їх ідеальний шоколад ніколи нікого не залишає байдужим".

DOM №10 — 200-річна історія гостинності

Проїжджаємо київськими вуличками в абсолютній тиші — ввімкнувши електричний режим, ДВЗ не працює, немає викидів вуглецю, тому від авто не лише власник отримує насолоду, але й пішоходи. Уявіть, якби кожен водій їздив у місті безшумно — це ж просто ідеальна атмосфера для людей навколо!

Зупиняємось на вулиці Спаській — одній з найбільш збережених історичних вулиць Подолу. Нас зустрічає будинок №10 — будівля у стилі класицизм 1813 року та одна з пам’яток архітектури на цій вулиці. За легендою, 200 років тому тут жила родина скульптора, який багато подорожував світом та привітно зустрічав гостей у своєму домі. Сьогодні команді ресторану вдалося буквально оживити історію — "вдихнути" у неї нове життя.

Меню ресторану DOM №10 — нова інтерпретація ідеї Сomfort food. Це добре відомі страви та рецепти, що пов'язані з цінними та приємними спогадами: медовик, вареники з вишнею, севіче, духмяні пиріжки власного виробництва та багато іншого.

Це не просто ресторан — ви наче дійсно приходите в гості до родини скульптора крізь часи. Цей дім наповнений старовинними предметами, академічними малюнками, елементами класичних скульптур. І водночас — сучасними деталями у виконанні українських склодувів і художників, майстрів з латуні та мармуру. У цій еклектиці, в поєднанні історії та сучасності, зображені не тільки творчі люди, але й наче сам Київ — різнобарвний та у своєму особливому ритмі.

І цей ритм — він для кожного свій, де ви можете обирати не лише ресторан для вечері сьогодні, а й стиль своєї подорожі до нього: електричний режим Volvo XC60 не використовує ДВЗ. В такому режимі зручно їздити містом на чистій електроенергії без жодних викидів СО2. Режим Hybrid використовує і бензиновий, і електричний двигун — для зменшених витрат пального. Power — бензиновий та електричний двигун працюють на максимальній потужності, що надає авто динаміки та задоволення від керування.

"Не дивлячись на те, що DOM №10 відкрився зовсім нещодавно, він у будівлі, якій вже 200 років. Тому я з трепетом ставлюся до його історії. Сюди приходжу смачно пообідати, зокрема люблю сезонні пропозиції, які оновлюються: меню зі спаржі, трюфеля, меню на основі лисичок або літні страви, створені в колаборації з відомими брендами французького шампанського".

Місто у твоєму стилі

Ми обрали для вас три найдушевніших ресторани Києва — різних за стилем, меню та роками існування. Від урочистого шику до затишку та елегантності. "Прага" розташований на віддаленні, "Сюрприз" — у динамічному центрі, де вулиці вкрай завантажені та дуже шумні, а DOM N10 сховався на вузькій вуличці Подолу. Все це не лише різні ресторани за стилем та кухнею, але й за тим, як до них дістатися.

Гібрид Volvo XC60 — ідеальний для вулиць та вуличок міста, насиченого міського трафіку та водночас і для довгих подорожей. Режим Power підійде для довгої траси, аби повномасштабно відчути силу двох двигунів. Електричний та гібридний режими ідеальні саме для міста, а за допомогою рекуперації заряд акумулятора особливо активно поповнюватиметься в заторах. В електричному режимі Volvo проїде до 50 кілометрів — тобто в один день, мандруючи трьома ресторанами навіть у київських заторах, акумулятор показує залишок ще на 20 кілометрів.

У Volvo кожна функція безпеки та підтримки водія — це окрема демонстрація надійності. Ця сфера є візитівкою кожного Volvo вже понад 90 років. Найголовнішими є системи City Safety — стандарт для абсолютно всіх авто: запобігання зіткненням, запобігання з’їзду з дороги, запобігання виїзду на смугу зустрічного руху та камера на 360°, що допомагає водію маневрувати при паркуванні.

"Мені до душі сам бренд Volvo за безпеку і комфорт. Момент, коли сідаєш за кермо, автомобіль в хорошому сенсі контролює все. Щоб ти правильно в’їхав в поворот, не їхав надшвидко, вмикав поворотники, не відволікався. Також це стиль і відчуття власної унікальності на дорозі. Але не агресивна демонстрація свого его, а спокійний кайф та елегантність, для власного задоволення. Цей мій автомобіль"