Майже 50 бізнес-асоціацій вимагають незалежну аналітичну Службу фінансових розслідувань

Вітчизняні бізнес асоціації звернулись до очільників держави з проханням врахувати пропозиції бізнесу до проекту закону про Службу фінансових розслідувань

"Правоохоронні органи не користуються довірою суспільства та бізнесу. Тому набір персоналу до СФР має проводитися із квотою не більше 10% співробітників з числа колишніх співробітників МВС, ДФС, СБУ, прокуратури безвідносно періоду та тривалості їх роботи у вказаних органах", — йдеться у листі на ім'я президента України П. Порошенка, прем'єр-міністра України В. Гройсмана та голови Верховної Ради України А. Парубія.

Бізнес асоціації просять залишити СФР у сфері управління Мінфіну відповідно до цілей, які ставилися при створенні Служби та згідно з аналізом міжнародного досвіду — це є логічним. Наголошують, що СФР не може бути в сфері управління МВС. Керівник СФР має бути політично незалежним та самостійним у прийнятті рішень. Єдиним способом забезпечити це є обрання його на відкритому незалежному конкурсі. Пропонується також обмежити на законодавчому рівні кількість співробітників нового відомства — не більше ніж 3 тис. осіб.

Згадали і про тиск на бізнес. Саме тому пропонується частини 4 та 5 ст. 191 КК України як такі, що найширше використовуються МВС, ДФС, СБУ, прокуратурою для незаконного тиску на бізнес, віднести до виключної підслідності СФР.

Аби забезпечити результативну та ефективну роботу детективів СФР та унеможливити виток оперативної інформації пропонується надати СФР і можливість самостійного проведення всього спектру оперативно-технічних заходів із зняттям інформації з каналів зв'язку включно.

Бізнес асоціації просять владу взяти за основу проект, напрацьований Кабінетом міністрів та якнайшвидше допрацювати його згідно з пропозиціями, під якими поставили підписи 50 бізнес асоціацій країни.

Повний текст звернення знаходиться тут — http://bc-ua.org/novini/list-vimogi-biznesu-do-sfr/

Зміст листа погодили: Аптечна професійна асоціація України, Асоціація виробників молока, Асоціація ділового туризму України, Асоціація суднобудівників "Укрсудпром", Асоціація соціально-економічного розвитку галузей транспорту, зв'язку та інформатизації "Трансінфоком", Асоціація "Міжнародна бізнес-асоціація", Асоціація консультаційних та експертних фірм "Укрконсалтінг", Асоціація сприяння організації будівництва та його фінансування "Укрміськбуд", Асоціація підприємств інформаційних технологій України, Асоціація імпортерів та дистриб'юторів автокомпонентів, Асоціація "Свинарі України", Асоціація "Українських імпортерів риби та морепродуктів", Асоціація "Українські пластмаси", Асоціація "Укрбіопаливо", Асоціація "Укркондпром", Асоціація "Укроліяпром", Будівельна палата України, Всеукраїнське громадське об'єднання підприємців "Нова Формація", Всеукраїнська незалежна науково-дослідна експертна спілка, Всеукраїнський бухгалтерський клуб, Громадська спілка "Всеукраїнська Аграрна Рада", Громадська спілка "Українське об'єднання ринків капіталу", Експертна міжгалузева асоціація України, Італійська асоціація, Колегія юристів з морського права України, Ліга страхових організацій України, Міжнародна бізнес асоціація, Національна асоціація цукровиків України, Союз птахівників України, Торгово-промислова палата України та регіональні ТПП, Турецько-українська спілка підприємців та промисловців, Українська Асоціація Виробників, Українська Асоціація Меблевиків, Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, "Укрводоканалекологія", Українська асоціація інвестиційного бізнесу, Українська торгівельна асоціація, Українська асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн", Українська асоціація скрапленого газу, Українська бізнес асоціація, Українська Федерація Індустрії Безпеки, Українська Федерація Професіоналів Безпеки, Українські Імпортери побутової електроніки, Фумігаційна асоціація, Український клуб аграрного бізнесу, Українська фруктова компанія.