НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

За рік українці заробили на криптовалюті $850 млн. Що треба знати про p2p торгівлю криптою

За рік українці заробили на криптовалюті $850 млн. Що треба знати про p2p торгів

Згідно з результатами дослідження, проведеного компанією Chainalysis у 2024 році, Україна посідає шосте місце в рейтингу прийняття криптовалют, залишивши позаду такі держави, як Бразилія, Великобританія, Філіппіни, Японія. Попереду нас Індія, Нігерія, Індонезія, США та В'єтнам. А у рейтингу країн за розміром прибутку від вкладень у криптовалюту українці перебувають на 11 позиції із сумарним результатом $850 млн. 

Аналітики вважають, що p2p торгівля в Україні продовжить активно розвиватись. До 26% громадян, які інвестували в крипту в 2023 році, можуть долучитися ще близько 5-6% власників цифрових активів. Тим, хто вже долучився до криптоторгівлі або планує це зробити, слід розуміти, як ця діяльність регулюється державою. 

У цій статті ми розповімо про те, як працює p2p торгівля та які податки потрібно сплачувати криптоінвесторам.

Принцип роботи p2p торгівлі

Купівля або продаж цифрових активів у форматі p2p відрізняється від інших способів торгівлі криптовалютами тим, що угоди між користувачами здійснюються безпосередньо. Тому таке операції називають однорангові — Peer-to-peer. Торги проводяться на P2P-платформах, які працюють за принципом маркетплейсів — користувачі мають можливість вибирати майданчик, спираючись на відгуки та рейтинги, а також створювати свої оголошення. Система стала популярною завдяки кільком факторам:

  • гнучкість — криптотрейдер сам вибирає, з ким торгуватиме, за якою ціною і коли здійснюватиме переказ;
  • безпека — активи, що купуються і продаються, зберігаються в ескроу-сервісі доти, доки угода не підтверджена обома учасниками;
  • різні варіанти оплати — банківський переказ, криптогаманець, криптокарта, розрахунок готівкою і т.п.

Усі пропозиції на платформах персоналізовані — ціни, обмінний курс, способи оплати, кількість активу продавець та покупець узгоджують особисто. Оскільки прямий обмін фіатних грошей на криптовалюту дуже популярний, найкращі криптобіржі підтримують P2P-сервіси. Проблема в тому, що в Україні відсутній закон, який регулює операції з криптовалютою. Виходом із невизначеної ситуації стали p2p перекази. Їх використовують і приватні особи, і підприємці.

Податки на операції з криптовалютою 

З прибутку від цифрових активів громадяни зобов'язані сплачувати податки. Поки профільний закон не прийнято, прибуток, одержаний юридичними або фізичними особами, оподатковується на підставі загальних правил. 

Податкові ставки на доходи від інвестицій у крипту

Стягнення податків з громадян та компаній регулює Податковий кодекс України. Окремих статей, які визначають порядок оподаткування віртуальних активів, у Кодексі наразі немає. Але є роз'яснення податкових органів, згідно з яким доходом вважається сума коштів, отримана від продажу криптовалюти. З неї й потрібно сплачувати податок. 

Загалом для доходів від p2p торгівлі податки в Україні такі:

  • фізичні особи — 18% від продажу цифрових активів та 1,5% військового збору (з жовтня — 5%);
  • юридичні особи, які працюють на загальній системі оподаткування, — 20%, включаючи ПДВ;
  • платники єдиного податку — 5% від прибутку, отриманого від продажу криптовалют. 

Як зазначають експерти інформаційно-аналітичного сервісу Kurs Finance, витрати на придбання цифрових активів не враховуються для зменшення оподатковуваної бази. До уваги не беруться також торгові комісії. 

Принципи оподаткування можуть суттєво змінитися, якщо набуде чинності закон, який регулює ринок криптовалют в Україні.

Порядок декларування доходу від продажу цифрових активів

Отриманий від торгівлі p2p в Україні заробіток підлягає обов'язковому декларуванню. Зазначимо, що свої доходи криптоінвестори мають визначати самостійно та чесно відображати їх у податковій звітності.

Під час заповнення декларації фізичним особам слід враховувати такі нюанси:

  • сума доходу від операцій з криптовалютою вноситься до розділу, призначеного для зазначення інвестиційного прибутку, заробітку від продажу цінних паперів чи майна;
  • розмір доходу слід зазначати у національній валюті, використовуючи обмінний курс, який діяв під час проведення фінансової операції;
  • при отриманні доходу, що перевищує певні суми, може знадобитися заповнення окремої декларації або додаткової форми.

Особливі вимоги стосуються декларування доходів держслужбовцями.

Також слід враховувати джерело виплати доходів. Якщо воно знаходиться за межами України, то вважається закордонним доходом. Якщо виплата здійснюється резидентом нашої країни, то прибуток від цифрового активу належить до категорії інших доходів.

Юридичні особи мають враховувати прибуток від криптовалютних операцій у своїх бухгалтерських документах. Також потрібно зберігати рахунки з бірж, витяги з криптогаманців та інші документи, що підтверджують здійснені операції. 

Підсумки 

На даний момент оподаткування криптовалютних операцій в Україні не систематизовано, немає закону, який регулює використання криптовалют. Але податки мають сплачувати і фізичні, і юридичні особи. 

Залежно від суми прибутку та характеру фіноперації податок може стягуватися як з продавців, так і з покупців. Його порядок регулює Податковий кодекс, який постійно змінюється та оновлюється. 

Щоб не створювати собі проблем, варто уважно стежити за всіма змінами. Для правильного розуміння своїх податкових зобов'язань корисно звертатися за консультацією до податкових чи фінансових фахівців.