Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО

17 листопада 2016 року в приміщенні освітнього хабу SPALAH (м. Дніпро, проспект Яворницького, 5) відбувся форум "Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО у м. Дніпро"

Організатором заходу виступив проект "Воїну — гідна праця" ГО "Центр зайнятості Вільних людей" за підтримки МФ "Відродження" у партнерстві з соціальним проектом "Працьовита Україна", ГО "Побратими", "Центром допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей".

Під час заходу ветерани АТО, які повернулися з війни і соціалізувалися через працевлаштування чи відкриття власної справи, презентували свої історії успіху. Колишні воїни відверто ділилися рецептами свого успіху, розповідали про труднощі, які вдалось подолати та давали корисні поради. Історії перемог, які вражали та надихали.

"Проект "Воїну-гідна праця" ГО "Центр зайнятості Вільних людей" функціонує майже 2 роки і за цей час через нього пройшло чимало ветеранів АТО, з різними історіями та долями, які залишилися назавжди в наших серцях. Ми знаємо, що процес соціальної адаптації учасників АТО — складний і багаторівневий, і саме працевлаштованість та зайнятість відіграють надважливу роль у психологічній та соціальній адаптації ветеранів. Зі свого боку ми докладаємо до цього максимум зусиль: надаємо професійні консультації на всіх етапах працевлаштування, допомагаємо в навчанні, профорієнтації, співпрацюємо з ліцензованими курсами, які підтримують ветеранів АТО тощо. Лише так, спільними зусиллями, підтримкою одне одного та партнерством ми зможемо зробити, щоб повернення учасників АТО додому було максимально комфортним, а суспільство й родини були готові їх такими, як вони є", — з таких слів розпочала форум Оксана Воропай, координаторка проекту "Воїну-гідна праця" ГО "Центр зайнятості Вільних людей".

"Дніпро — це 23 000 мобілізованих. Для мене та моєї родини війна також стала частиною життя, адже мій син пройшов АТО. Сьогодні для всіх нас є дуже важливо, щоб учасники АТО, які повертаються додому, знайшли тут нове гідне життя. І я хочу, щоб наша робота в цьому напрямку, розпочинаючи з цього проекту, продовжувалась і далі. Я дуже хочу, щоб ми і надалі зустрічалися в з вами як учасниками наших соціальних інкубаторів, як засновниками бізнес-проектів, як активними учасниками громадянського суспільства. Зараз надзвичайно важливо, щоб весь той патріотичний потенціал, який прийшов з війни перейшов в управління, в бізнес, місцеве самоврядування. Країна дуже змінилася і вона вимагає нових та цікавих ідей для втілення!", — прокоментував Владислав Романов, керівник Східноукраїнського представництва МФ "Відродження".

У першому блоці під назвою "Реалізація соціальних проектів як крок до розвитку нової України" взяли участь Іван Начовний, голова Всеукраїнської спілки воїнів АТО, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації; Сергій Куршаков, керівник реабілітаційного центру "Допоможи собі сам"; Олена Михайлова, дружина ветерана АТО, розробила програму соціальної адаптації для учасників АТО.

"На війні я отримав важке поранення та особисто зіштовхнувся з проблемою фізичної реабілітації. Моїх статків вистачило, аби пройти курс в Ізраїлі, але що робити хлопцям без грошей? Міркував недовго, за допомогою друзів і волонтерів відкрив реабілітаційний центр для поранених вояків, де усі послуги — безкоштовні. Півтора року працюємо, наш центр відвідали більше тисячі учасників АТО та членів їхніх сімей, до нормального життя вдалось повернути десятки чоловіків з бойовими травмами. У кожного успіхи різні. Але завдяки центру їхній фізичний стан покращується. Я готовий цим ділитись з іншими",– зізнається Сергій Куршаков.

Спікерами другого блоку під назвою "Від війни до бізнесу. Вони ризикнули та виграли. Stories of winners " виступили Владислав Кураленко, власник сімейної майстерні "Вишивка для доброї справи"; Богдан Чабан, власник інтелектуального бару IZBA-читальня; Олег Кремінський, співзасновник IT-компанії, орієнтованої на ринок "Розум", орієнтованої на ринок США.

"Після повернення з АТО я залишився без роботи і практично без жодних засобів на існування. За півроку я опанував зовсім нову для себе спеціальність-IT. Я почав сам вивчати web-розробку: читав теорію, багато дивився відеоуроків, паралельно удосконалював свої знання з англійської мови. Через місяців 6-7 я вже почав заробляти гроші. Навчаючись на спеціалізованих курсах, я знайшов роботі і на півроку поїхав працювати до Львова. Сьогодні мені 49 років і я точно знаю, що почати з нуля нову справу ніколи не пізно. Я щаслива людина. В Україні можна бути успішним, як і у будь-якій країні світу. Головне — робити свою роботу добре",– відзначив Олег Кремінський.

У третьому блоці під назвою "Не бізнесом єдиним. Нове життя-нова професія" ветерани АТО, які після повернення в мирне життя змінили сферу своєї діяльності, ділились своїми історіями. Серед них Іван Гальченко, поліцейський нового покоління; Володимир Костандов, від менеджера з туризму до виконавчого директора компанії в сфері комп`ютерних технологій.

"До АТО я працював електромеханіком підземного обладнання. Після війни у мене повністю змінилася система цінностей. Я зрозумів, що тепер не від держави потрібно чекати змін, а від кожного з нас. Перше, що я зробив — змінив професію, яка на мою думку, дає можливість змінювати країну. Я переконаний, якщо кожен ветеран АТО після повернення знайде своє місце — у нашій країні все буде добре", – коментує Іван Гальченко.

Офіційна частина заходу закінчилась панеллю з HRD провідних компаній України, в якій взяли участь Ірина Цимбалюк, менеджер з персоналу Дніпропетровської регіональної дирекції компанії WOG; Наталія Дірявка, провідний HR-фахівець компанії "Приватбанк"; Віталій Кізима, керівник напрямку перерахунку та інкасації грошових коштів Дніпропетровського регіонального управління "Приватбанку"; Тетяна Сальнікова, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Дніпропетровського обласного центру зайнятості. Спікери розповіли про вимоги HR-ів до кандидатів, особливості та секрети в проходженні співбесіди та поділилися корисними порадами, які в подальшому зможуть значно підвищити шанси ветеранів АТО на працевлаштування.

Протягом заходу учасники АТО мали змогу отримати вакансії від провідних українських компаній, допомогу в написанні конкурентного резюме та мотиваційного листа, консультації та поради щодо відкриття власної справи, актуальні курси та програми навчання від ГО "Центр зайнятості Вільних людей" та її партнерів, дізнатися про можливості профорієнтації від проекту "Профкомпас" тощо.

Інформаційна кампанія "Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО" у м. Дніпро реалізується в рамках діяльності громадської організації "Центр зайнятості Вільних людей" за підтримки Програмної ініціативи "Громадські ініціативи нової України" Міжнародного фонду "Відродження".