Естонія припинить видавати росіянам тимчасовий дозвіл на проживання та візи для навчання

Естонія припинить видавати росіянам тимчасовий дозвіл на проживання та візи для навчання

Уряд Естонії затвердив обмеження, що забороняють громадянам Росії видавати заяви на отримання тимчасової посвідки на проживання чи візи з метою навчання в Естонії. Як повідомили на сайті уряду, при цьому росіяни можуть оформити короткострокову роботу лише за наявності у них діючої візи, виданої Естонією.

За словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, необґрунтована війна Росії проти України не лише грубо порушує територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України, а й загрожує безпеці Естонії та Європейського Союзу.

"Продовження санкцій проти Росії необхідне для забезпечення невпинного тиску на країну. Якщо санкції допоможуть зупинити російську агресію, це позитивно позначиться на нашій безпеці", - сказав Рейнсалу.

Уточнюється, що короткострокова зайнятість громадян Росії з легальною посвідкою на проживання, виданою іншою державою-членом, більше не реєструватиметься, а отже, вони додатково не зможуть претендувати на отримання довгострокової візи з метою короткострокового працевлаштування.

"Цією зміною ми усунемо сценарії, коли короткострокова шенгенська віза запитується, наприклад, з метою туризму, з іншої держави-члена, щоб оминути чинну санкцію", - додав Рейнсалу.

Раніше Естонія заявляла про підготовку для Європейського Союзу пропозиції щодо заборони видачі шенгенських віз громадянам Росії. Питання про візи для російських громадян вже обговорювалося в Євросоюзі в березні, але в той час у Росії існували обмеження, що викликані коронавірусом, і поїздки не були такими масовими, як зараз.