Єврокомісія пропонує ввести кримінальну відповідальність за порушення санкцій ЄС

Єврокомісія пропонує ввести кримінальну відповідальність за порушення санкцій ЄС

Європейська комісія запропонувала зробити порушення санкцій Євросоюзу кримінальним злочином. Пропонується карати за порушення санкцій щонайменше до п’яти років позбавлення волі.

Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

"Європейська комісія сьогодні висуває пропозицію гармонізувати кримінальні злочини та покарання за порушення обмежувальних заходів ЄС. Поки російська агресія проти України триває, найважливішим є повне виконання обмежувальних заходів ЄС", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що реалізація обмежувальних заходів ЄС після російського вторгнення в Україну продемонструвала складність виявлення активів, що належать олігархам, які приховують їх у різних юрисдикціях через продумані юридичні та фінансові структури.

Директива включатиме точні визначення кримінальних злочинів, пов'язаних із порушенням обмежувальних заходів ЄС.

"Запропонована Директива встановить однаковий рівень штрафів у всіх державах-членах. Таким чином, це закриє існуючі юридичні лазівки та посилить стримуючий ефект порушення санкцій ЄС", - зазначають у ЄК.

Єврокомісія надає приклад кримінальних злочинів, які порушують санкції ЄС:

  • надання коштів або економічних ресурсів у доступ або користування певної особи, організації чи органу;
  • незаморожування цих коштів;
  • надання можливості на в'їзд певних осіб на територію держави-члена або їх транзитного проїзду через територію держави-члена;
  • здійснення операцій з третіми країнами, які заборонені або обмежені санкціями ЄС;
  • торгівля товарами або послугами, імпорт, експорт, продаж, купівля, передача, транзит або транспортування яких заборонено або обмежено;
  • забезпечення фінансової діяльності, яка заборонена або обмежена;
  • надання інших заборонених або обмежених послуг, як юридичні консультації, трастові послуги та податкові консультаційні послуги.

Залежно від правопорушення окрема особа може бути засуджена до максимального покарання у вигляді щонайменше п’яти років позбавлення волі. Для компаній штраф може становити 5% від світового обороту.

Тепер цю пропозицію обговорюватиме Європейський парламент та Європейська Рада в рамках звичайної спільної законодавчої процедури.

Нагадаємо, Європейський парламент 23 листопада ухвалив резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.