Керівництво "Слуги народу" пропонує Раді скасувати строки давності корупційних злочинів під час війни

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

15 депутатів Верховної Ради пропонують парламенту скасувати строки давності притягнення відповідальності за корупційні злочини під час війни. Відповідний законопроект №10100 про зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів вони внесли 29 вересня.

З ініціаторів 11 - члени фракції "Слуга народу", зокрема її голова Давид Арахамія та заступниця голови й лідерка партії Олена Шуляк, а чотири - члени фракції "Голос". Текст документу наразі на сайті Ради відсутній, однак про його суть повідомив у Telegram-каналі Арахамія.

"Корупція під час війни – без строків давності. Ніхто не сховається від покарання і через 10 років. Зареєстрували з колегами законопроект №10100, який скасовує строки давності за корупційні злочини під час війни", - зазначив він.

За словами керівника пропрезидентської фракції, це дозволить покарати винних, навіть якщо вони зараз "десь ховаються" або якщо про їхні дії стане відомо лиш у далекому майбутньому.

"Також цей законопроект скасовує ухвалені минулим скликанням так звані "правки Лозового", завдяки яким корупціонери продовжують уникати покарання і зараз... Якщо хтось мріяв цим скористатися – їх чекає розчарування і тюрма. Війна нічого не спише", - вказав Арахамія.

Від пояснив, що чинний закон встановлює строки, в які правоохоронці мають вкластися, розслідуючи справу до повідомлення підозри, а потім суди просто закривають провадження, посилаючись на закінчення таких строків.

Нагадаємо також, що цього місяця Національне агентство з питань запобігання корупції  знову відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцію правопорушення, а також запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому українці можуть інформувати про факти хабарництва, які їм вдалося зафіксувати.

Джерело фото: ua.depositphotos.com