КСУ перевірить "Харківські угоди" на конституційність

КСУ, суд, будівля
Конституційний суд України. Фото: nazk.gov.ua

Конституційний суд України відкрив провадження у справі щодо конституційності "Харківських угод". Про це повідомила пресслужба суду.

Зазначається, що відповідне рішення ухвалили за зверненням 49 народних депутатів України.

Ініціатори звернення стверджують, що підставою для визнання угоди з РФ неконституційною є її невідповідність принципам гарантування національної безпеки, відсутність нормативно-правової бази для вчинення такого документа, а також невідповідність угоди статті 17 Основного закону України.

"Харківські угоди" у 2010 році підписали тодішні президент України Віктор Янукович і президент РФ Дмитро Медведєв. Згідно з домовленістю, строк перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі було продовжено з 2017 до 2042 року з правом продовження на п’ять років.

Наприкінці грудня 2022 року Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо Януковича та експрем'єр-міністра України Миколи Азарова у справі про підготовку "Харківських угод". У ДБР зазначили, що дії деяких колишніх високопосадовців посприяли окупації Криму в 2014 році та початку повномасштабної агресії РФ проти України у лютому 2022 року.