Львівський суд дав 12 років тюрми "чиновниці" окупаційної влади в Криму, схопленій СБУ

Львівський суд дав 12 років тюрми "чиновниці" окупаційної влади в Криму, схопленій СБУ

Галицький районний суд Львова визнав винною у державній зраді (частина 1 статті 111 Кримінального кодексу) колишню посадовицю так званого "Міністерства економічного розвитку Республіки Крим", що діє під російською юрисдикцією на окупованому півострові.

Як повідомляють Львівська обласна прокуратура та Служба безпеки України, яка розслідувала справу, 59-річну уродженку АР Крим засуджено до 12 років позбавлення волі.

Прокурор у суді довів, що жінка з 2014 по 2021 рік обіймала "посаду" у незаконно створеному органі, забезпечувала його функціонування та сприяла представникам Росії у проведенні підривної діяльності на території України, брала участь у підготовці управлінських рішень, спрямованих підпорядкувати економіку півострова країні-агресору.

У січні 2022 року засуджена приїхала з Криму на підконтрольну Україні територію, пред’явивши паспорт громадянки України. Однак через збройну агресію РФ повернутись назад не змогла. При намаганні виїхати з України до Польщі в квітні жінку було викрито співробітниками СБУ.

За даними спецслужби, вона хотіла надалі повернутися до Криму через Білорусь та РФ. Жінці повідомили про підозру у державній зраді та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо також, що у червні київський суд засудив до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна двох українських громадян з Криму, що воювали проти України у складі російської армії на території Миколаївської та Херсонських областей та були захоплені у полон.