ООН відправить групи для евакуації людей з затопленого лівобережжя Херсонської області, але є але

Фото: Facebook-сторінка ООН в Україні
Фото: Facebook-сторінка ООН в Україні

Україна та ООН домовилися, що організація відправить на постраждалі від підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС окуповані території лівобережжя групи для евакуації людей, але лише, якщо отримає гарантії безпеки від РФ.

Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ.

У четвер, 8 червня,глава МЗС України Дмитро Кулеба та координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун обговорили посилення допомоги з боку ООН задля подолання гуманітарних наслідків терористичного акту Росії на Каховській ГЕС.

За підсумками зустрічі узгоджено, що ООН невідкладно збільшить обсяги допомоги та направить додаткові сили до Херсонської та інших постраждалих областей.

омовлено, що ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які будуть направлені на постраждалі окуповані території Лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей за умови забезпечення безпечного проїзду на окуповані території з підконтрольної Уряду України території", - йдеться у повідомленні.

Кулеба запевнив, що Україна надає всі безпекові гарантії ООН для виконання гуманітарних операцій в усій зоні ураження.

Водночас, сторони домовились, що ці підрозділи ООН вирушать до уражених зон на тимчасово окупованих територіях з територій України, якщо Росія надасть доступ та гарантії безпеки. 

"Наразі Організація Об’єднаних Націй очікує на надання зазначених гарантій від російської сторони та доступу до окупованих територій, постраждалих внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський виснув звинувачення на адресу Організації Об'єднаних Націй (ООН) і Червоного Хреста у звʼязку з їхньої бездіяльністю після підриву Каховської гідроелектростанції. Він наголосив, що представники цих організацій мали бути першими на місці катастрофи.

Зазначимо, після появи інформації про підрив Організація Обʼєднаних Націй "відзначилася" дописом у Twitter, у якому привітала з Днем російської мови. Це викликало бурхливу реакцію українців у мережі, про пост нагадав і президент України Володимир Зеленський під час пресконференції.

Уже після привітання пресслужба ООН опублікувала абстрактний допис про те, що цивільне населення та цивільна інфраструктура не є ціллю. Подібне повідомлення, але з використанням емодзі, поширив і Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ).