Пентагон вшестеро збільшить виробництво артилерійських снарядів для України

Пентагон вшестеро збільшить виробництво артилерійських снарядів для України

Пентагон намагається збільшити виробництво артилерійських снарядів на 500 відсотків, підштовхнувши виробництво звичайних боєприпасів до рівня, якого не було з часів Корейської війни, оскільки він інвестує мільярди доларів, щоб компенсувати дефіцит, спричинений війною в Україні, і створювати запаси для майбутніх конфліктів.

Про це пише The New York Times.

Зазначається, що виробництво 155-міліметрових снарядів, які потрібні Києву для протистояння проти країни-агресора РФ, зросте до 90 тисяч на місяць протягом наступних двох років.

Для цього США планують розширити заводи й залучити нових виробників. Такі зусилля у звіті армії називають частиною "найагресивнішої модернізації за майже 40 років" оборонно-промислової бази США.

Видання зазначає, що "в той час, як Пентагон зосередився на веденні воєн за допомогою невеликої кількості дорожчої високоточної зброї, Україна в основному покладається на гаубиці, які стріляють некерованими снарядами".

До початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні виробництво в США некерованих снарядів у розмірі 14,4 тисячі на місяць було достатнім для американської армії. Але потреба забезпечити ЗСУ змусила Пентагон потроїти виробничі потужності у вересні, а потім знову подвоїти їх у січні, щоб зрештою вони могли виготовляти 90 000 або більше снарядів на місяць.

"Некеровані артилерійські снаряди стали наріжним каменем 11-місячного конфлікту, коли українські та російські війська щодня обстрілюють один одного тисячами гаубичних снарядів уздовж лінії фронту. Ця зброя, швидше за все, є причиною найбільшого відсотка втрат у війні", - пише видання.

The New York Times підкреслює, що рішення армії розширити виробництво артилерії є найчіткішим свідченням того, що США планують підтримувати Україну незалежно від того, як довго триватиме війна.

Міністерство оборони США фінансуватиме нові потужності для виробництва артилерійських боєприпасів і витрачатиме близько 1 мільярда доларів на рік протягом наступних 15 років на модернізацію державних потужностей з виробництва боєприпасів з метою підвищення рівня автоматизації, підвищення безпеки працівників і, зрештою, швидшого виготовлення боєприпасів. Починаючи з серпня Конгрес США вже виділив на це 1,9 мільярда доларів.

"США є однією з небагатьох країн, які зберігають значні запаси такої зброї як під час війни, так і під час миру. У попередніх конфліктах у нас були запаси, яких було достатньо для конфлікту. У цьому випадку ми прагнемо збільшити виробництво, щоб зберегти наші запаси на випадок інших непередбачених ситуацій, а також забезпечити союзника. Тож це дещо нова ситуація", – заявив Дуглас Буш, який очолює службу закупівель Пентагону.

Некеровані снаряди, які зараз виробляються, мають довжину трохи менш як три фути, важать приблизно 100 фунтів і наповнені 24 фунтами вибухівки — цього достатньо, щоб убити людей у радіусі 150 футів від удару та поранити незахищених солдатів на відстані понад 400 футів.

Пентагон відмовився коментувати розмір своїх запасів 155-міліметрових снарядів, але за словами чиновників Пентагону, заплановане збільшення виробництва забезпечить потреби України в режимі реального часу та поповнить кількість, вилучену з наявних запасів.

Нагадаємо, нещодавно США оголосили про новий пакет військової допомоги для України, вартість якого складає $2,5 млрд. Він включає бронемашини, БМП, системи ППО, боєприпаси, керовані реактивні снаряди для пускових установок HIMARS, тисячі зенітних і протитанкових ракет і понад 100 мільйонів патронів для стрілецької зброї.