Республіканці в Сенаті США вимагають змінити запит на допомогу Україні та Ізраїлю, – WSJ

Конгрес США, будівля
Конгрес США. Фото: forcal35 / Pixabay

Республіканці в Сенаті США хочуть змінити запит адміністрації президента США Джо Байдена на 106 млрд доларів, який передбачає, зокрема, надання допомоги Україні та Ізраїлю. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Зазначається, що в Конгресі існує широка двопартійна підтримка допомоги для Ізраїлю. Але частина республіканців скептично ставляться до нового фінансування для України, а інші воліли б фінансувати зброю замість гуманітарної чи прямої економічної допомоги українському уряду. 

Також є різні думки щодо того, як реагувати на нелегальну імміграцію в США: республіканці хочуть посилення прикордонного контролю.

Лідер Республіканської партії в Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що він загалом підтримує підхід адміністрації Байдена, але дав зрозуміти, що планує наполягати на деяких змінах.

Минулого тижня сенатор Том Коттон, близький соратник Макконнелла, назвав пропозицію адміністрації "мертвою". За його словами, республіканці в Сенаті візьмуть на себе ініціативу в розробці законопроєкту про альтернативне фінансування.

"Ми не будемо витрачати, наприклад, 3,5 млрд доларів на задоволення "потенційних потреб жителів Гази", – сказав він, пояснивши, що гроші можуть потрапити в руки ХАМАСу. Також Коттон зазначив, що не підтримає 11,8 млрд доларів на витрати українського уряду, не пов’язані з війною. Це стосується й 4,7 млрд доларів на житло, транспорт і послуги для затриманих іммігрантів у США, оскільки сенатор вважає, що ці гроші мають бути витрачені на депортацію.

Як пише WSJ, деякі республіканці хочуть, щоб допомога Ізраїлю була відокремлена від допомоги Україні.

Законопроєкт потребує підтримки обох партій, щоб отримати 60 голосів, необхідних для просування в підконтрольний демократам Сенат, а це означає, що принаймні дев’ять республіканців повинні будуть підтримати його, якщо 51 сенатор-демократ проголосує "за". 

Допомога Україні та Ізраїлю: кошти від США

Днями президент США Джо Байден подав до Конгресу запит щодо, зокрема, фінансування допомоги Україні й Ізраїлю та зміцнення безпеки американських кордонів. Загалом ідеться про 106 млрд доларів.

Якщо Конгрес підтримає виділення коштів, близько 14,3 млрд доларів у 2024 фінансовому році буде виділено Ізраїлю. Значна частина із цих грошей буде спрямована на підтримку систем протиповітряної та протиракетної оборони країни та інші закупівлі зброї.

Також Байден хоче отримати понад 9 млрд доларів на гуманітарну допомогу, зокрема для Ізраїлю та Гази, де населення стикається з гуманітарною кризою.

Що стосується України, то для неї може бути виділено 61,4 млрд доларів. Запит включає поповнення військового обладнання країни, надання допомоги в сфері економіки й безпеці й підтримку біженців у Штатах.