Росіяни втратили віру у спроможність армії РФ до нового масштабного наступу, - ISW

Росіяни втратили віру у спроможність армії РФ до нового масштабного наступу, - ISW

Російські військові готуються посилити свої атаки на сході України в найближчі кілька тижнів. Однак противник не має необхідних для початку широкомасштабної наступальної операції ресурсів. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що кадри знищення неорганізованих механізованих військ РФ під Вугледаром спричинили критику російського військового командування з боку місцевих воєнкорів та посіяли сумніви у тому, що армія РФ здатна на новий великий наступ.

Аналітики констатують, що російські військові блогери виглядають деморалізованими  і звинувачують чиновників адміністрації президента РФ у створенні недосяжних очікувань.

Провал під Вугледаром вкотре продемонстрував росіянам, що проблеми їхньої армії нікуди не зникли навіть через рік після вторгнення в Україну. 

"Інформація про тактичні невдачі окупантів навколо Вугледара Донецької області ще більше послабила віру росіян у те, що їхні війська здатні розпочати рішучу наступальну операцію", – зауважують в ISW.

Там додають, що деякі воєнкори висловлюють думку, що розгромом колони військової техніки наступ біля Вугледару завершився.

Про нездатність росіян до широкомасштабного наступу може свідчити також і відсутність просування на будь-яких інших напрямках, крім бахмутського, де втрати не виправдовують здобутків, вважають в ISW.

Аналітики зауважують, що один із наближених до Кремля військовий блогер стверджував, що в росіян не вийшло швидко просунутися у перші дні свого наступу і що вони втратили ініціативу через швидке перекидання українськими силами резервів.

В ISW також вважають,  що російські військові не змогли в короткі терміни  підготувати мобілізованих для ефективних наступальних операцій.

"Нестача відповідних транспортних засобів, боєприпасів та інших матеріальних засобів, ймовірно, є причиною неефективності російської тактики на сьогоднішній день", - підкреслюють аналітики.

Нагадаємо, в ISW вважають, що великий російський наступ, ймовірно,передчасно завершитьсяпід час квітневого весняного сезону дощів (якщо не раніше), перш ніж буде досягнуто значних операційних ефектів.