В Україні продовжать на рік перехід шкіл нацменшин на українську мову навчання

В Україні продовжать на рік перехід шкіл нацменшин на українську мову навчання
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна рада схвалила законопроєкт #9332, який продовжує на рік - до 1 вересня 2024 р. - перехід на викладання українською мовою тих шкіл, у яких навчаються представники національних меншин України, і які здобувають освіту однією з офіційних мов Європейського Союзу. Дане рішення підтримали 262 народні депутати.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Парламент схвалив законопроєкт #9332 щодо продовження переходу на українську мову шкіл (які викладають на мові однієї з країн з ЄС) на один рік, тобто до 1 вересня 2024-го", - написав він.

Згідно зі змінами, які були внесені до закону "Про освіту", люди, які належать до національних меншин в Україні і говорять мовами, які є офіційними мовами Європейського Союзу, і почали здобувати загальну середню освіту до 1 вересня 2018 року мовою своєї національної меншини, можуть продовжувати навчання за поточними правилами до того моменту, коли цей закон набере чинності.

За новим законом, з поступовим збільшенням, вони будуть вивчати більше предметів українською мовою, але не раніше 1 вересня 2024 року, а не 1 вересня 2023 року, як було визначено раніше.

Особливо гостро питання про викладання у школах українською мовою сприймають угорці. Влада Угорщини вже кілька років звинувачує Україну в нібито недотриманні прав нацменшин. Зокрема, йдеться про питання освіти та мови.

В лютому 2023 року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна прагне повернути угорцям в Україні права, які вони мали в 2014 році. Тобто щоб можна було вивчати угорську мову аж до університету, щоб можна було закінчити його рідною мовою, щоб не псувати угорські лекції в закарпатських культурних центрах українським дубляжем, тощо.

Але закон України про освіту, прийнятий у 2017 році, передбачає розширення вивчення української мови в державних школах, зокрема в тих, де навчання частково здійснюється мовами нацменшин.

Угорщина настільки розлючена тим, що Україна, ніби то, обмежує права на освіту етнічних угорців, що почала блокувати допомого ЄС та Західні санкції проти РФ.

Джерело фото: ua.depositphotos.com