Венеціанська комісія рекомендує Україні відкласти закон про олігархів до кінця війни

Венеціанська комісія
Венеціанська комісія. Фото: venice.coe.int

Венеціанська комісія вирішила рекомендувати Україні відкласти імплементацію закону про олігархів через війну. Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська. 

Він зазначив, що війна істотно змінює баланс сил в Україні й зменшує вплив олігархів. Ідеться як про руйнування їхніх підприємств, так і особливості функціонування органів державної влади в умовах війни.

"Належним чином оцінити вплив закону на політичну, правову систему вкрай складно. Тому Венеціанська комісія рекомендує почекати з імплементацією, допоки закінчиться війна", – сказав урядовець.

Міністр нагадав, що нагадав, що імплементація антиолігархічного закону згідно з висновком Венеційської комісії є однією з умов для початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу.

"Відповідно, закон про олігархів поки що на паузі, але ця пауза триватиме недовго і ми повернемося до цього питання разом з Венеціанською комісією з тим, щоб подивитися і дістати олігархів, якщо вони ще залишатимуться олігархами, а не стануть звичайними порядними бізнесменами", – додав Малюська.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про олігархів у другому читанні та в цілому ще у вересні 2021 року. 

Президент Володимир Зеленський підписав цей документ у листопаді. Як зазначала пресслужба Офісу президента, закон має забезпечити правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та обмежити деструктивний вплив олігархічних інтересів на економічне життя України.

У березні 2023 року очільник Мінʼюсту Денис Малюська заявив, що єдиним бар’єром на шляху імплементації закону є вимога Єврокомісії дочекатися висновку Венеціанської комісії.