Захід тисне на ОАЕ щодо припинення експорту електроніки в Росію, – FT

ОАЕ. Фото: uae_shoots / Flickr
ОАЕ. Фото: uae_shoots / Flickr

США, Велика Британія та Євросоюз почали тиснути на Об'єднані Арабські Емірати, щоб ті припинили постачання критично важливих товарів до Росії, які можуть використовуватися для створення зброї. Про це повідомляє Financial Times.

У США вважають, що Емірати стали джерелом постачанням електроніки в Росію. Особливо у Вашингтоні занепокоєні реекспортом товарів через ОАЕ, який дозволяє Москві обходити санкції.

Як пише FT, в лютому в ОАЕ на переговори приїжджали західні дипломати, які відповідають за дотримання режиму санкцій.

"Наше головне прохання – щоб вони припинили реекспорт і визнали, що він є проблемним", – сказав журналістами один з американських чиновників, додавши, що "обговорення триває".

Також видання вказує на дані фонду "Свободная Россия", згідно з якими РФ у 2022 році збільшила експорт електронних компонентів з ОАЕ у сім разів — цей показник досяг майже 283 млн доларів. Торік Емірати експортували в Росію у 15 разів більше мікрочипів, ніж у 2021 році, а обсяг торгівлі цією продукцією за рік зріс з 1,6 млн доларів до 24,3 млн доларів.

Нагадаємо, що раніше США викрили схему підтримки військово-промислового комплексу Росії в обхід санкцій. У звʼязку з цим Вашингтон запровадив санкції проти 22 фізичних та юридичних осіб у кількох країнах, які пов'язані з оборудками.