Зеленський просить Шмигаля розглянути підстави для санкцій проти Бойка, аби позбавити того звання Героя

юрій бойко

Президент Володимир Зеленський просить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля проаналізувати наявність обґрунтованих підстав для застосування персональних санкцій щодо депутата Верховної Ради Юрія Бойка (група "Платформа за життя та мир") та поінформувати про результати такого аналізу.

Про це йдеться у відповіді глави держави на електронну петицію, подану до нього ще у вересні з приводу позбавлення Бойка звання Героя України. Зеленський пояснив, що існує лише два законних шляхи позбавлення такого звання.

Перший з них - у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом, а другий - в якості персональної санкції до фізичної особи-нерезидента, іноземця, особи без громадянства чи суб’єкта, який здійснює терористичну діяльність.

Нагадаємо, що Бойко отримав звання Героя України згідно указу президента Леоніда Кучми №978 від 22 серпня 2004 року "за визначні особисті заслуги перед українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу та багаторічну самовіддану працю".

Тоді Бойко займав посаду першого заступника міністра палива та енергетики - голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". У 2006-2007 він працював вже міністром, у 2007-2010 роках був депутатом Ради від Партії регіонів. У 2010-2012 роках знову був міністром енергетики, у 2012-2014 - віце-прем'єром.

У 2014 році був знову обраний депутатом парламента (від "Опозиційного блоку"), також брав участь у виборах президента (отримав 0,19% голосів). У 2019 році знову балотувався в президенти вже від "Опозиційної платформи - За життя", посівши четверте місце з результатом у 11,67% голосів.

На парламентських виборах того ж року Бойко очолив список ОПЗЖ, був переобраний нардепом і став співголовою фракції цієї політсили. Після російського вторгнення до України увійшов до створеної частиною депутатів від ОПЗЖ групи зі схожою назвою. Згодом фракцію було розпущено, а саму ОПЗЖ було заборонено судом.