Зеленський провів зустріч з генсеком ООН: про що домовилися

Зеленський провів зустріч з генсеком ООН: про що домовилися

Президент України Володимир Зеленський в четвер, 18 серпня, відправився у Львів, де провів зустріч із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Про це очільник держави повідомив у Facebook.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Домовилися про продовження координації в реалізації зернової ініціативи. Обговорили можливі напрямки її розвитку, питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону наших військовослужбовців і медиків", —прокоментував Зеленський.

Гутерріш повідомив про роботу над направленням місії ООН для встановлення фактів в Оленівці.

Очільник держави запропонував включити до мандату місії питання дотримання російською стороною домовленостей, які уклали для виведення українських захисників з "Азовсталі".

В ході розмови сторони окремо зупинилися на темі ядерного шантажу Росії на Запорізькій АЕС.

"Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ", – підкреслив президент.

Президент і генсекретар ООН погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію. Вона має бути здійснена в легальний спосіб через вільну від окупантів територію, уточнили в Офісі Президента. 

Президент повідомив Гутеррішу, що українська сторона готує низку ініціатив для реалізації правового механізму притягнення Росії до відповідальності за агресію.

"Йдеться насамперед про створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії, вчиненого державою-терористом проти України, а також нового міжнародного механізму компенсації збитків, завданих російською агресією", - резюмували в ОП.

Крім того, Зеленський запросив Гутерріша взяти участь в онлайн-саміті міжнародної Кримської платформи 23 серпня.

На зустріч з Зеленським у Львів 18 серпня також прибув президент Туреччини Реджеп Ердоган. На зустрічі, за інформацією ЗМІ, обговорюватимуться кроки, які можна зробити для припинення українсько-російської війни дипломатичним шляхом.