НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

ФДМУ продав другий з початку повномасштабного вторгнення об’єкт у Харкові

ФДМУ продав другий з початку повномасштабного вторгнення об’єкт у Харкові
"Укрдіпроважмаш". Фото: Фонд державного майна України

Фонд державного майна України (ФДМУ) провів успішний аукціон з продажу Українського державного інституту по проєктуванню заводів важкого машинобудування, який знаходиться у Харкові.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив голова Фонду Віталій Коваль.

Зазначається, що ціна на лот зросла майже у 10 разів: зі стартових 1,5 млн грн до переможних — 15,05 млн грн.

За словами Коваля, за актив змагалися 9 учасників. Переможець, крім вартості, повинен додатково сплатити 3,01 млн грн ПДВ. Тоді загальний економічний ефект від приватизації активу може становити 18, 06 млн грн. Також, за умовами аукціону, власник має погасити кредиторський борг і не допустити звільнення працівників впродовж 6 місяців.

"Успішний аукціон вкотре доводить, що навіть в місті, де велика ймовірність ракетних ударів, приватизація має місце. Адже вона - про ефективне використання нерухомості, створення нових робочих місць, розвиток території і, найголовніше, наповнення бюджету, кошти з якого йдуть на підтримку Сил оборони та відновлення України", - заявив голова ФДМУ.

Яка компанія купує інститут

Згідно з інформацією Фонду держмайна, переможцем аукціону стало ТОВ "СТІФ-СЕРВІС". За даними системи YouControl, компанію зареєстровано у Харкові майже 25 років тому. Засновником і кінцевим бенефіціаром є Седрак Бароян.

Що відомо про лот

Актив знаходиться в Салтівському районі Харкова, неподалік станції метро "Захисників України".

Об’єкт включає:

  • чотириповерхову адміністративну будівлю з підвалом; 
  • гараж спецмашин; 
  • два транспортних засоби; 
  • склад металу та інше.

Наразі підприємство, яке спеціалізується на архітектурній діяльності, має лише двох штатних працівників, хоча ще у 2021 році їх було 21. Крім того, накопичена кредиторська заборгованість інституту становить 3,63 млн грн.

"Укрдіпроважмаш" — єдина в Україні організація, що спеціалізувалася на розробці проєктно-кошторисної документації для реконструкції, будівництва та технічного переоснащення підприємств транспортного і важкого машинобудування.

Інститут "Укрдіпроважмаш" був заснований у січні 1928 року і став провідною установою з проєктування заводів важкого, енергетичного та транспортного машинобудування.

Згідно з проєктами інституту в Україні були побудовані найбільші машинобудівні підприємства: Новокраматорський машзавод, Енергомашспецсталь, Азовмаш, Крюківський вагонобудівний завод, завод ім. Малишева та НВО Турбоатом.

Додамо, першим з початку повномасштабного вторгнення приватизованим у Харкові об'єктом став єдиний майновий комплекс державної установи "Державний інститут праці та соціально-економічних досліджень". Він пішов "з молотка" більш ніж за 60 млн грн. За нього на платформі "Прозорро.Продажі" змагалися 34 учасники.