НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

У серпні квартири у Києві здавалися в оренду вдвічі швидше, ніж на початку року

У серпні квартири у Києві здавалися в оренду вдвічі швидше, ніж на початку року
Фото: ua.depositphotos.com

У Києві в серпні 2024 року в середньому проміжок часу між виставленим оголошенням і зданою квартирою складав 5 днів, у липні - 6 днів, у січні 2024 року – 11. Рік тому, у серпні 2023 року, квартири в Києві здавались за 7 днів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це свідчать дані статистики ЛУН.

Аналітики ЛУН-статистики повідомляють, що на сайті зʼявився новий графік – наскільки швидко здається квартира в оренду. Наразі графік доступний для Києва, Львову та Одеси.

Зображення: статистика ЛУН

Що вплинуло на термін здачі квартир у Києві

Зазначається, що прискорення терміну здачі квартир в першу чергу говорить про високий попит.

"Серпень-вересень - традиційно високий сезон, пов'язаний з початком навчального року, ба більше, в цьому році навчання в школах і університетах - офлайн. Проте ціни на квартири не злетіли, як це зазвичай буває, але продовжують помірно зростати", - пояснюють експерти ЛУН.

На їх думку, це повʼязане з тим, що в Україні на ринок оренди в тому числі впливає контакт війни: ракетні атаки, відключення світла, які всі спостерігають цього літа.

Про високий попит за останній час також свідчать дані Google Trends про те, як часто в Києві, Львові та Одесі шукали квартиру в оренду.

Середня вартість однокімнатної квартири в серпні в Києві в оголошеннях 15 000 грн, тоді як реально здаються в середньому за 13 000 грн. Двокімнатної в оголошеннях – 19 900 грн, а реально здаються за 17 000 грн.

Яка ситуація у Львові

"Щодо Львова, ціни на оренду в місті дорожчі за столицю, а от здаються квартири вдвічі повільніше – в середньому за 15 днів. Цей показник особливо не змінюється останні пів року, проте у січні 2024 року квартиру в середньому здавали за 21 день", - зазначають аналітики.

При цьому ціни на оренду у Львові не ростуть, а залишаються стабільними. Разом із більшим часом експозиції квартири на ринку це може свідчити про те, що дорожче ніж зараз орендарі знімати житло не готові.

Вартість однокімнатної квартири в оголошенні в серпні становила 16 000 грн, тоді як реально здаються квартири в середньому на 14 000 грн. Двокімнатні 19 000 грн і 18 000 грн відповідно.

Ситуація в Одесі

В Одесі квартири здаються швидше ніж у Львові, в середньому за 9 днів. І це майже вдвічі швидше, ніж місяць тому. У липні квартири здавались за 16 днів.

Середня вартість однокімнатної квартири в Одесі порівняно невисока – 7 000 грн в оголошенні та реально здається в середньому за 6 500 грн. Двокімнатна – 8 000 грн, тоді як реально здається за 7 250 грн.

Варто зазначити, що різниця між середньою вартістю в оголошенні та реально зданими квартирами – означає, що скоріш за все, дешевші квартири розбирають швидше і частіше, їх залишається менше на ринку, і тому в оголошенні завжди трішки більша вартість, тому при виборі квартири важливо орієнтуватись на обидва цих показники.

Фото: ua.depositphotos.com