Мільйони з 90-х: проти очільника АМКУ Кириленка відкрили кримінальну справу

Мільйони з 90-х: проти очільника АМКУ Кириленка відкрили кримінальну справу
Павло Кириленко. Фото: Тelegram голови АМКУ

Спеціалізована антикорупційна прокуратура спільно з Національним антикорупційним бюро розпочали розслідування діяльності голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 70 мільйонів гривень.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", посилаючись на коментар пресслужби САП.

"Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективами Національного антикорупційного бюро України за результатами опрацювання інформації оприлюдненої у журналістському розслідуванні програми розслідувань "Схеми" до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.03.2024 внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації) та ст. 368-5 КК України (незаконне збагачення)", – йдеться у відповіді прокуратури на запит "Радіо Свобода".

Згідно з повідомленням, правоохоронні органи розпочали розслідування 22 березня, наступного дня після того, як журналісти "Схем" (проект Радіо Свобода) оприлюднили матеріал, у якому було виявлено, що родина посадовця у період з 2020 по 2023 рік придбала нерухомість та автівки на суму понад 70 мільйонів гривень. Також Кириленко підозрюється у незаконному збагаченні та поданні недостовірних даних у декларації.

У розслідуванні йдеться, що в зазначені роки родина Кириленка придбала такі активи, як: великий маєток та земельні ділянки під Києвом, офісні приміщення у столиці, два кросовери, три квартири в елітних житлових комплексах Києва та чотири квартири з паркомісцями в Ужгороді. Всі вони оформлені на батьків та бабусю дружини Кириленка.

Звідки взялися "зайві" кошти

Журналісти зазначають, що офіційні доходи родини не дозволяли б їм здійснити такі покупки, адже ніхто з родичів не веде бізнесу. Крім того, Кириленко не зазначив ці активи у своїй декларації.

За даними "Схем", весь цей період придбання майна припадає на час, коли Кириленко керував Донецькою ОДА, перш ніж у 2023 році обійняти посаду голови Антимонопольного комітету. Особливу увагу розслідування привертає до факту, що в декларації посадовця не вказані ні квартира у Києві площею майже 200 кв. м, де він проживає з родиною, ні автомобіль BMW X3, яким користується його дружина.

Сам Кириленко стверджував, що основою сімейного багатства є початковий капітал, зібраний у 1990-х роках, внаслідок вигідного продажу акцій підприємства "Стирол", якими володіла бабуся його дружини.

Однак журналістам не вдалося знайти офіційного документального підтвердження цій інформації.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 5 вересня підписав указ №558 про звільнення Павла Кириленка з посади голови Донецької обласної державної адміністрації, а 6 вересня, Верховна Рада підтримала його призначення на посаду голови Антимонопольного комітету. 37-річний Кириленко очолював Донецьку ОДА з 2019 року.