Airbus розробив концепт космічного житла

космічний дім
Фото: Airbus

Компанія Airbus розробила концепцію багатоцільового орбітального модуля Airbus LOOP, який може прийти на заміну Міжнародної космічної станції.

Про це повідомляється на сайти компанії.

"З 2000 року астронавти живуть і працюють на борту Міжнародної космічної станції (МКС). МКС була розрахована на 15-річний термін експлуатації, який вона вже значно перевищила, а наприкінці цього десятиліття передбачається її виведення на орбіту… Airbus готовий зробити наступний крок до космічної станції майбутнього", - йдеться в повідомленні.

Airbus LOOP створений для довготривалого перебування в космосі. Він може використовуватись на низькій навколоземній чи місячній орбіті або в довгострокових місіях на Марс. Орбітальний модуль, або будь-який його елемент, може також стати частиною інфраструктури після МКС.

Діаметр модулю - у вісім метрів, довжина приблизно така ж, це забезпечуює достатньо простору для екіпажу.

Airbus LOOP спроектований таким чином, щоб відповідати майбутньому поколінню надважких ракет-носіїв, які можуть запускати цілий модуль. Таким чином, Airbus LOOP одразу після виведення на орбіту готовий до запуску людей і корисного вантажу.

Модуль складається з трьох рівнів. В оригінальному дизайні це житлова палуба, наукова палуба та центрифуга, яка може створювати умови гравітації для мешканців, зменшуючи стрес від невагомості для людського тіла.

Airbus LOOP розрахований на екіпаж з чотирьох осіб, проте може тимчасово вмістити до восьми астронавтів одночасно. Палуби з'єднані так тунелем в центрі, який оточений тепличною конструкцією.

Модульний підхід дозволяє адаптувати вибір палуби до індивідуальних вимог і завдань. Оператори можуть замінити будь-яку з трьох палуб або всі три палуби на індивідуально розроблені варіанти відповідно до цілей своєї місії. Вони також можуть використовувати "сухий" модуль або палубу, тобто суто механічну конструкцію без обладнання, і обладнати її власними елементами інфраструктури. Об'єднання декількох модулів Airbus LOOP у більшу станцію з різноманітними палубами або з'єднання декількох однотипних модулів також є можливим варіантом.

Нагадаємо, у квітні Федеральна авіаційна адміністрація США (FAA) видала ліцензію, яка дозволить компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска вперше запустити на орбіту свою ракету Starship, яку розробили для відправки людей на Марс.