Космічний апарат зробив рідкісні фото Юпітера із супутниками

юпітер
Юпітер та його найбільший супутник Ганімед, сфотографовані супутником Pleiades Neo. Фото: Airbus

Космічний апарат Pleiades Neo, створений для детального спостереження за Землею, зробив фото Юпітера зі всіма його супутниками.

Про це повідомляє Space.com.

Європейський аерокосмічний гігант Airbus опублікував фото у Twitter 11 квітня разом з відео, що демонструє рух супутників навколо планети.

"Подивіться, як крижані супутники танцюють навколо Юпітера. Важко повірити, але ці знімки були зроблені нашим супутником PléiadesNeo", - йдеться в твіті Airbus.

Знімки були опубліковані за два дні до запланованого запуску європейського космічного апарату Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) - флагманської наукової місії, яка вивчатиме Юпітер і його супутники зблизька. Airbus, який створив і експлуатує супутник Pleiades Neo, також є головним підрядником місії JUICE.

Pleiades Neo - це найсучасніші європейські супутники спостереження за Землею, здатні надавати зображення Землі з роздільною здатністю 30 сантиметрів. Спочатку Airbus планував експлуатувати угруповання з чотирьох таких космічних апаратів, але наразі на орбіті перебувають лише два. Другу пару супутників компанія втратила через невдалий запуск європейської ракети Vega C у грудні минулого року.

Нагадаємо, раніше космічний телескоп "Джеймс Вебб" зробив знімок крижаного гіганта Сонячної системи - планети Уран, на зображенні видно кільця, а також яскраві особливості атмосфери планети.