Від фронту до шеллаку: Як ветеранка АТО відкрила власний салон краси

Від фронту до шеллаку: Як ветеранка АТО відкрила власний салон краси
Ветеранка АТО Євгенія Янченко побудувала бізнес на своєму захопленні манікюром

Євгенію Янченко, з позивним Єва, добре знають як одну із засновниць мобільних медичних бригад Майдану. "На Майдані ніхто не знав, де знаходиться медпункт. Тому ми набрали ліків,  почали ходити і надавати першу допомогу", — згадує Євгенія.

Після подій лютого 2014 року та захоплення Криму Євгенія разом з чоловіком Андрієм поїхала на війну. Разом з 25-м батальйоном "Київська Русь" вони пройшли Дебальцеве.

Після повернення з війни у березні 2015 року ветеранка вирішила кардинально змінити своє життя, і відкрила квітковий салон, а ще через рік — студію краси EvaFleur.

"Досі не можу усвідомити, що в людному місці в центрі міста можуть гинути люди"

З Євгенією Янченко зустрічаємось у її студії краси EvaFleur на бульварі Дружби народів. Студія знаходиться в підвальному приміщенні у дворі житлового будинку. Стіни пофарбовані в ніжний персиковий колір. Сама господиня — у світшоті з мопсами.

- Мене інколи питають, чи є у мене собака. Є, але не в мене. У моїх батьків. Але цей світшот дуже зачепив мене, тому я його й купила. Взагалі, я така людина, що мене треба чимось зачепити. Тоді я розумію, що це моє, — розповідає Євгенія.

П'ять років тому Євгенію та її чоловіка зачепили за живе події на Майдані, а саме побиття студентів 30 листопада. Вже наступного дня вони з чоловіком були на Майдані.

Ветеранка АТО Євгенія Янченко. Фото: Е. Солдатова

Як згадує ветеранка, у неї вся родина медиків. Вони наполягали, щоб Євгенія теж продовжила сімейну традицію. Однак вона пішла на право. До Майдану працювала юристом.

- Коли я була на Майдані, у профспілках, я помітила, що люди не знали, що тут знаходиться медичний пункт. Тоді я взяла в рюкзак бинти, найпростіші ліки та разом з іншими волонтерами ми стали ходити територією Майдану. Ми розповідали про медпункт у профспілках і надавали першу домедичну допомогу.

Працювати доводилось в екстремальних умовах — сніг, пил, бруд, всюди летять газові та шумові гранати. Отак так народились мобільні бригади Майдану "Білі янголи".

Видаткові матеріали манікюрного салону. Фото: Е. Солдатова

Війна як продовження Майдану

Після втечі Януковича Євгенія ще майже півтора місяці залишалась на Майдані.

- Насправді це вже не мало особливого сенсу. Але ми там були ще 40 днів у знак пам"яті за загиблими. Це була наша принципова позиція. До того ж, після Майдану було багато поранених, яким я продовжувала допомагати. Тому для мене це було логічно. А потім захопили Крим і почалась війна.

У червні 2014 року чоловікові ветеранки Андрієві Янченку запропонували сформувати 25-й батальйон "Київська Русь". Це був добробат, але у складі Збройних Сил України.

- Як тільки я дізналась, що Андрій їде на війну, то я сказала, що з ним поїду. Він боявся за мене, але в кінці-кінців зрозумів, що втримати вдома мене не зможе. Тому погодився. Однак було одне "але". Мій чоловік був керівником батальйону, а тому за законом я не могла служити під його командуванням. Тому разом з дівчатами ми створили громадське об'єднання і написали листа на ім"я комбата, щоб нас прикомандирували до батальйону.

Так у кінці червня 2014 року Євгенія поїхала на фронт в якості медика.

- Нас направили в район Дебальцевого. Майже весь час ми були там. Якось нас підняли по тривозі, щоб ми їхали в ДАП, однак тоді почались хвилювання в Дебальцево . Ми так і лишились під Дебальцевим. Були голі й босі. Держава дала нам лише зброю, казарму і намети. І все. Все інше — автомобілі, медикаменти, бронежилети, каски, форму — доводилось купувати за власні кошти, ще дуже допомогли волонтери. Зараз уже все зовсім по-іншому.

Манікюрний салон EvaFleur. Фото: Е. Солдатова

На фронті ветеранка пробула до березня 2015 року. Після того поїхала на ротацію в Київ, а потім дізналась, що чекає дитину.

Онлайн переміг офлайн

Через шість місяців після народження сина Євгенія в Софіївській Борщагівці відкрила квітковий салон EvaFleur. Хоча до цього ніколи не займалась квітами.

- Після перебування на війни і після народження сина, я зрозуміла, що хочу займатись тим, що приносить радість, а квіти — це завжди радість. Чоловік мене підтримав у моїх починаннях і допоміг прорахувати бізнес-план. Разом ми вклали 50 тис. грн у мій перший салон. З них 40 тис. пішло на придбання квітів, а 10 тис грн — на ремонт приміщення. Оскільки мені відтепер хотілось продавати людям щось живе, то в салоні були лише живі квіти у горщиках. Я ні в якому випадку не хотіла торгувати зрізаними квітами.

Але щоб бізнес був прибутковий, слід було продавати і живі, і зрізані квіти. До цього ми дійшли тоді, коли вже закривали магазинчик.

Перший бізнес ветеранки проіснував лише рік.

- Зараз я продовжую займатись квітами, однак нині мій магазин існує в онлайн-форматі. Так значно вигідніше для мене насправді. Мені значно вигідніше замовляти свіжі квіти великими партіями від 100 штук з Голландії, ніж утримувати магазинчик. Однак досі дещо сумую за своїм салоном — ми його оформили у стилі Прованс. Там були ковані стільці і столи, все було заставлене квітами. Друзі частенько приходили до мене туди поговорити і випити кави, — з нотками ностальгії у голосі згадує Євгенія.

Ветеранка АТО Євгенія Янченко розповідає про свій перший бізнес. Фото: Е. Солдатова

Як хобі стало бізнесом

Після того, як Євгенія мусила закрити свій перший магазинчик, вона стала шукати, чим займатись далі.

- Андрій зрозумів, що я вдома сидіти не буду, а повертатись в юриспруденцію я не хочу, запропонував мені відкрити нігтьову студію. До того ж, я займалась нігтями ще задовго до війни. Навіть подумувала відкрити свій салон, потім почався Майдан, і все відійшло на задній план. Але нині я зрозуміла, що це мій шанс, — згадує ветеранка.

Студія краси EvaFleur відкрила двері перед відвідувачами сім місяців тому. На відкриття студії пішло 50 тис. грн. Більшість цих коштів пішло на оренду приміщення на Печерську, а також на інструменти та видаткові матеріали для манікюру — лаки, розчинники, креми тощо.

- Ми спершу планували дещо іншу спеціалізацію салону. Думали робити нігтьову студію, а також займатись нарощуванням вій та татуажем брів. У результаті все-таки вирішила, що будемо займатись саме нігтиками.

Сьогодні в студії Evafleur разом з Євгенією працює ще дві майстрині. Вони роблять манікюр, педикюр, а також займаються нарощуванням нігтів. Манікюр з покриттям коштує в середньому від 300 грн, педикюр — від 400 грн.

- Раніше ми робили ще навіть дешевше, але значно виросли ціни на видаткові матеріали, і я була змушена підняти ціну. У нас багато одноразових матеріалів — маски, рукавички, розділювачі для пальців ніг тощо.

Хоч я й ще поки не є дипломованим медиком, чистота і санітарія для мене на першому місці, тому всі інструменти у мене проходять три ступені обробки.

У планах Євгенії — перетворення нігтьової студії в повноцінний салон краси, а також увійти у неформальне ветеранське бізнес-об"єднання  Veterano Group.

- Ми зараз говоримо з власником приміщення, щоб нам здали в оренду ще кілька кімнат, щоб ми могли відкрити тут перукарню і масажний кабінет. Я знаю багато ветеранів, які хочуть працювати разом зі мною. Тому сподівають уже найближчим часом розширюватись, та забрендуватись у Veterano Group.

Не пропустите самые важные новости и интересную аналитику. Подпишитесь на Delo.ua в Telegram