НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Франція використала проти Дурова неперевірений закон про кіберзлочинність - Reuters

Франція використала проти Дурова неперевірений закон про кіберзлочинність - Reuters
Павло Дуров. Фото: instagram.com/durov

Французькі прокурори застосували новий, ще не перевірений закон про кіберзлочинність для розслідування справи проти власника месенджера Telegram Павла Дурова. Про це повідомляє Reuters.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Закон, відомий як LOPMI, був прийнятий у січні 2023 року і є унікальним у своєму роді, оскільки не має аналогів в інших країнах. Цей закон криміналізує діяльність керівників технологічних компаній, чиї платформи сприяють незаконній діяльності або поширенню незаконних продуктів.

Як зазначає видання, оскільки цей закон ще не був перевірений в суді, спроба Франції притягти до відповідальності таких осіб, як Дуров, може виявитися неефективною. 

"Якщо судді вирішать не карати керівників технологічних компаній за можливі злочини на їхніх платформах, це може призвести до зворотного ефекту і піддати сумніву застосування нового закону", - додали у виданні.

Справа Дурова

Нагадаємо, Павла Дурова, засновника російських соцмереж "Вконтакте" і Telegram, арештували у Франції ввечері у суботу, 24 серпня 2024 року. Це стало можливим, бо окрім російського, у нього було французьке громадянство.

Вже 28 серпня його доправили до суду, де звільнили з-під варти для допиту. Після допиту Дурова взяли під судовий нагляд, а також заборонили залишати територію Франції. 

Засновника Telegram звинувачують, зокрема, у відмові надати за запитом уповноважених органів необхідну інформацію або документи, а також у співучасті в:

  • забезпеченні незаконних транзакцій;
  • зберіганні матеріалів порнографічного характеру, у тому числі з неповнолітніми;
  • обороті наркотиків;
  • шахрайстві.

Згідно з перерахованими вище звинуваченнями Дурову може загрожувати від 10 років в'язниці.

Дуров, коментуючи рішення французького суду у своїй справі, всі звинувачення на свою адресу заперечує і здивований своїм затриманням.