Україна побудує захист критичної інфраструктури відповідно до вимог європейського законодавства

вишка
Фото: Pixabay

Україна починає будувати систему захисту критичної інфраструктури відповідно до найкращих світових практик та чинних вимог європейського законодавства. Для цього йде співробітництво із Американською агенцією з кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури (CISA).

Про це розповів заступник голови Держспецзв'язку Олександр Потій, передає пресслужба відомства.

Держспецзв'язку як уповноважений орган у сфері захисту критичної інфраструктури (ОКІ) напрацьовує необхідну нормативно-правову базу. В Україні створені секторальні переліки ОКІ. Незабаром має бути ухвалена постанова Кабміну про затвердження порядку ведення Реєстру критичної інфраструктури.

Функціональні органи беруть участь у реагуванні на кризові ситуації, пов'язані із забезпеченням безпеки та стійкості критичної інфраструктури. Наприклад, ЗСУ – від ракетних обстрілів, СБУ – проти диверсій, Держспецзв'язку – проти кібератак.

Зазначається, що Реєстр ОКІ та вчасне подання інформації для його наповнення є вкрай важливими для захисту критичної інфраструктури України.

Нагадаємо, раніше генеральний директор "Укртелекому" Юрій Курмаз розповів, що найпотужніша російська кібератака на "Укртелеком" відбулася 28 березня 2022 року і була настільки сильною, що користувачам майже на добу обмежили доступ до інтернет-сервісів компанії. Наразі росіяни не полишають спроб атакувати компанію. Критична ж інфраструктура, ЗСУ та інші спецкористувачі отримували послуги у звичайному режимі.