НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

УЗ і PKP Intercity планують запустити пасажирське сполучення Рава-Руська - Варшава: що відомо

УЗ і PKP Intercity планують запустити пасажирське сполучення Рава-Руська - Варшава: що відомо
Фото: polsha24.com

АТ "Укрзалізниця" планує з 15 грудня запустити пасажирське сполучення між Варшавою і Равою-Руською рухомим складом польського державного оператора PKP Intercity. 

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що переговори між УЗ і PKP IC про запуск поїзда у сполученні Варшава - Рава-Руська наразі тривають. Це питання обговорювалося на всіх міжнародних нарадах за участю компаній.

Уточнюється, що угода з польською компанією SKPL, яка за договором з УЗ надає рухомий склад на маршруті Рава-Руська - Варшава, діє до 14 грудня 2024 року.

"Згідно з інформацією PKP IC поїзд сполученням Варшава - Рава-Руська може бути запущений рухомим складом PKP не раніше 15 грудня 2024 року. PKP IC опрацьовує питання виділення рухомого складу. Також сторони розглядають призначення тестової поїздки у сполученні Варшава - Рава-Руська", - зауважили у пресслужбі УЗ.

Крім того, польський залізничний оператор розглядає питання запуску поїзда у складі 4 вагонів із місцями для сидіння 1 і 2 класу. Підвезення пасажирів буде здійснюватися поїздом Коломия - Рава-Руська.

Як наголошують в УЗ, запуск маршруту - це можливість змінити рухомий склад на більш комфортний (з кондиціонерами, розетками, двома санвузлами в кожному вагоні та більшою кількістю місць). Відповідно, зміна рухомого складу та розкладу руху поїзда призведе до збільшення кількості пасажирів.

Орієнтовна вартість проїзду може бути визначена після оголошення стороною PKP IC маршруту проїзду і вартості для ділянки поїздки територією Польщі.

В УЗ підкреслили, що попит на залізничне сполучення з Варшавою залишається стабільно високим. Проїзні документи на поїзд № 67/68 Київ - Варшава реалізовуються в перший день продажу.

За період із 15 жовтня 2023 року (з моменту запуску сполучення на маршруті Рава-Руська - Варшава рухомим складом SKPL) до 21 вересня 2024 року середня заповнюваність поїзда становила 85%. За цей час було перевезено 104,4 тис. пасажирів.

В УЗ також нагадали, що польський оператор PKP уже працював в Україні: до 2013 року курсував поїзд № 35/36 у сполученні Вроцлав - Львів. На маршруті використовувалися вагони RIC компанії PKP IC. Поїзд складався з 4 вагонів і відправлявся через день.

Раніше повідомлялося, що УЗ і польська державна залізниця PKP домовилися про розвиток інфраструктури для відновлення інтермодальних перевезень у євразійському залізничному коридорі.

Крім того, у найближчі роки обсяги залізничних перевезень між Україною та ЄС значно зростуть. Зокрема, одним із пріоритетів для УЗ є організація перевезень через Угорщину.