Голова медичного комітету Ради пропонує запровадити "цукровий" акциз на солодкі газовані напої

Михаил Радуцкий. Фото: Facebook-страница нардепа

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький ("Слуга народу") ініціює запровадження в Україні акцизу на солодкі газовані напої. Про це він написав на своїх сторінках у соцмережах.

"Перед Новим роком запропонував депутатам спільно з економічними експертами, дієтологами, педагогами, представниками батьківських організацій обговорити питання обмеження споживання солодких газованих напоїв. У багатьох країнах світу вже було введено так званий спеціальний податок "на цукор". Як результат, виробники знижують вміст цукру в напоях, а споживачі (особливо діти та підлітки) починають віддавати перевагу більш корисним продуктам", — зазначив нардеп.

За його словами, відгуки в соцмережах та коментарі у ЗМІ дали йому зрозуміти, що така ініціатива сприймається загалом досить позитивно.

"У суспільства є розуміння, що постійне вживання солодких газованих напоїв шкодить здоров'ю. І це дуже добре. У контексті обговорення ініціативи експерти порушують лише два питання. Перше – як планується витрачати зібрані кошти? Чи не станеться так, що під гаслами турботи про здоров'я людей влада запровадить ще один податок для наповнення бюджету?" – вказав Радуцький.

На думку депутата, левова частина "цукрового" акцизу має витрачатися на програми лікування та профілактики діабету (через збільшення фінансування Національної служби здоров'я), а також на здорове харчування школярів.

"Завдяки акцизу ми зможемо, наприклад, профінансувати постачання до шкіл фермерського молока. Сьогодні більшість сімей не в змозі купити цей продукт, адже крафтове молоко здебільшого навіть не потрапляє на полиці магазинів і супермаркетів. Замість справжнього молока нам пропонують "молочні напої" з дешевих інгредієнтів незрозумілого походження", — зазначив голова профільного парламентського комітету.

Другим питанням у цьому контексті, за його словами, є те, як організувати ефективний контроль за оплатою акцизу, оскільки сьогодні саме у сфері підакцизних товарів (тютюнові вироби, алкоголь, паливо) фіксується найбільше тіньових схем.

"Питання, вважаю, правильне і важливе. Для його обговорення ми обов'язково залучимо шановних колег з фінансового комітету ВРУ. Але технічна сторона запровадження акцизу – не привід зупинитися і нічого не робити. Якщо 65 країн світу змогли ввести податок на солодкі газовані напої та відчути позитивне ефект, невже ми з цим не впораємося?" – додав нардеп.

Зазначимо також, що з серпня минулого року в Україні було повернуто ставку ПДВ 20% при операціях з постачання та ввезення в Україну, зокрема, цукрових буряків та ряду іншої сировинної сільгосппродукції. Колишня знижена взимку ставка 14% встигла пропрацювати лише п'ять місяців.

Також нагадаємо, що 24 березня 2021 року Кабінет міністрів затвердив ініційовані ще позаминулого року норми та порядок організації харчування у навчальних закладах та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, згідно з якими цим закладам прямо забороняється замовляти та подавати/продавати, серед іншого, їжу із вмістом цукрів більше 10%, підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів; газовані напої, включаючи солодкі та енергетичні; а також непастеризовані соки та непастеризоване молоко.