Підвищення облікової ставки може сповільнити зростання ВВП – експерт

Zк зазначають фахівці, значна частина інфляції не контролюється НБУ
Будівля Нацбанку. Фото: Delo.ua

Збільшення Національним банком України (НБУ) розміру облікової ставки матиме обмежений ефект на зменшення темпів інфляції та може сприяти подальшому уповільненню зростання ВВП (валовий внутрішній продукт – Delo.ua ).

Про це заявляють експерти інвестиційної компанії Millstone&Co, повідомляє видання "Українські новини".

На їхню думку, інфляція в Україні відбувається за рахунок зростання імпортних товарів, насамперед енергоносіїв.

Таким чином, як зазначають фахівці, значна частина інфляції не контролюється НБУ.

Зокрема, аналітик Millstone&Co Андрій Приходько наголосив, що зростання облікової ставки стимулюватиме банки вкладати кошти в депозитні сертифікати Нацбанку замість кредитів та ОВДП (облігації внутрішньої державної позики – Delo.ua).

У цьому випадку, за словами аналітика, населення, бізнес та держава отримають менше грошей за дорожчими ставками, що знову ж таки виллється у зниження споживчого попиту.

Приходько вважає, що така жорстка монетарна політика головного банку може спричинити стагнацію економіки.

Проте, в комплексі з іншими заходами, зростання облікової ставки зможе стримати ту частину інфляції, на яку впливає НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України з 21 січня 2022 року підвищив облікову ставку з 9% до 10%.

Ключовими ризиками в НБУ називають ескалацію Росією військового конфлікту і довше і суттєвіше, ніж очікувалося раніше, зростання цін у світі.

Облікова ставка — це вартість кредитів, які НБУ видає комерційним банкам щодо довгострокового чи короткострокового рефінансування. Цей показник має визначати ціну кредитів над ринком. Ставка підвищується зниження інфляції до цільового рівня 5%.