Apple у четвертому кварталі заробляла $64 млн щогодини. Це абсолютний рекорд за всю історію компанії

Apple у четвертому кварталі заробляла $64 млн щогодини. Це абсолютний рекорд за всю історію компанії

Прибуток компанії Apple за четвертий квартал 2021 року (період з жовтня по грудень) склав $34,6 млрд — це більше ніж за аналогічний період 2020 року на 25%. При цьому виторг виріс на 11%, до $123,9 млрд.

Про це йдеться у квартальному звіті компанії Apple.

Виручка від продажів iPhone виросла на 9% і досягла $71,63 млрд. Найбільше зростання показали продажі Mac, виручка від яких збільшилася на 25%, до $10,85 млрд. Якщо говорити про Apple Watch, Airpods, техніку для дому та інше, то тут, відповідно, зростання на 13%, до $14,7 млрд. Доходи від послуг (Apple TV+, Apple Music та інші сервіси) — збільшився на 24%, до $19,52 млрд. А от виручка от iPad знизилась на 14%, до $7,25 млрд.

Також у звіті компанії йдеться, що валова маржа становила 43,8% проти 41,7% розрахункових. При цьому Apple не надала офіційного прогнозу щодо очікувань на поточний квартал.

Такі фінансові показники свідчать, що минулий квартал став для Apple найуспішнішим за виручку за всю історію. Зокрема, аналітик Джон Ерліхман звертає увагу: виторг у $123,9 млрд означає, що компанія заробляла в четвертому кварталі $64 млн щогодини. Він також навів дані про виторг за всі періоди з жовтня по грудень за останні 11 років.

"У березневому кварталі ми очікуємо впевненого зростання виручки порівняно з минулим роком. І ми очікуємо, що обмеження поставок у березневому кварталі будуть меншими, ніж у грудневому кварталі. Наша найбільша проблема — це постачання чіпів, це постачання чіпів на застарілі вузли", — додав генеральний директор компанії Тім Кук.

Кук підкреслив, що проблеми з постачанням мікроелементів компанії покращуються. Він сказав, що з точки зору проблем з поставками грудневий квартал був гіршим, ніж вересневий квартал Apple, але він прогнозує, що березневий квартал покращиться.

Нагадаємо, раніше про рекордні фінансові показники 2021-го відзвітувала південнокорейська корпорація Samsung Electronics. SE заробила $63,6 млрд за період з жовтня по грудень і $233,4 млрд за весь минулий рік.

Збільшення доходів становило 18%. Це збільшення пов'язують із зростанням продажів споживчої електроніки — особливо телевізорів, смартфонів та побутової техніки.

Операційний прибуток склав $42,9 млрд (+43% за рік), а найбільше зростання за цим показником продемонструвало напівпровідниковий підрозділ (+52%). На покращення показників не вплинули навіть проблеми з ланцюжками постачання, що обмежують виробництво оперативної пам'яті та флеш-накопичувачів.