ФОП сплатили рекордні 35 млрд грн єдиного податку у 2021 році

ФОП сплатили рекордні 35 млрд грн єдиного податку у 2021 році
ФОП сплатили рекордні 35 млрд грн єдиного податку у 2021 році

Минулого року ФОП сплатили 34,8 млрд грн єдиного податку, що є абсолютним рекордом за останні п'ять років.

Про це повідомляє Opendatabot.

"Минулого року підприємці сплатили 34,8 млрд грн єдиного податку. Це не тільки більше, ніж у 2020 році, коли скарбниця поповнилася на 27,6 млрд грн, а є абсолютним рекордом за п'ять років", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рекорд пояснюється як збільшенням доходу підприємців, так і зростанням кількості нових ФОП, а також тим, що відкриті ФОП стали рідше закриватися.

"До кінця 2021 року кількість ФОП майже досягла 2 млн", — додали в організації.

Як відомо, єдиний податок було запроваджено для спрощення ведення бізнесу та зниження податкового навантаження. Можливість перейти на спрощену систему обліку та звітності передбачена для фізосіб-підприємців та юросіб, масштаби діяльності яких не перевищують визначені законом рамки максимального обсягу доходів та кількості працівників.

"Останні ініціативи з фіскалізації, зокрема обов'язкове використання РРО/ПРРО, насамперед, спрямовані на виявлення реального обсягу доходів підприємців та дотримання ними законності використання спрощеної системи", — додали в "Опендатабот".

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року усі українські ФОП зобов'язані працювати з касовими апаратами.

Санкції за порушення використання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, а за наступні вже 150% вартості товару.

25 та 26 січня під Верховною Радою пройшла акція протесту ФОП з вимогою скасувати обов'язкове встановлення касових апаратів.

Але голова податкового та митного комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев заявив, що жодних відстрочок запровадження РРО для ФОП не буде.