Компанія Новинського у 2,5 рази збільшила надходження до бюджету

За 12 місяців 2021 року компанії групи Smart Energy сукупно сплатили 2,2 млрд. грн. податків
Вадим Новінський. Фото: Facebook

За 12 місяців 2021 року компанії групи Smart Energy сукупно сплатили 2,2 млрд грн податків, що майже в 2,5 рази перевищує показники за відповідний період 2020 року, коли було сплачено до держбюджету 948 млн грн.

За даними прес-служби Smart Energy, ця сума включає також 983,2 млн грн рентних платежів за користування надрами до бюджетів усіх рівнів. Таким чином, до регіональних бюджетів із ренти було перераховано 49,2 млн грн.

У компанії повідомили, що суттєве збільшення податкових платежів порівняно з 2020 роком спостерігається за такими статтями як податок на прибуток та податок на додану вартість: вони зросли фактично втричі.

Незважаючи на невелике зниження річного видобутку, рентні платежі також збільшились – у 2,3 рази. Така динаміка пояснюється суттєвим зростанням ціни на газ у 2021 році.

Як заявив фінансовий директор групи Smart Energy Олексій Заєць, "з погляду цінового фактора 2021 виявився сприятливим для газовидобувних компаній".

"Це забезпечило значне збільшення податкових відрахувань наших компаній до державного та місцевих бюджетів. Водночас зростання ціни призвело до урядових ініціатив, здатних значно пригальмувати розвиток галузі, а з ним і нарощування видобутку українського газу", – розповів фіндиректор.

Група компаній Smart Energy входить до складу інвестиційної групи Smart Holding, реалізує проекти з розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів та входить до п'ятірки найбільших приватних газодобувників України, сумарно видобуваючи понад 1 млн кубометрів газу на добу.

Нафтогазовий напрямок Smart Energy представлений компанією "Укргазвидобування" (Харківська область), а також публічною британською компанією Enwell Energy. У свою чергу активи Enwell Energy працюють на Полтавщині – це представництво "Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед" та "Аркона Газ-Енергія", а також у Харківській області – компанія "Пром-Енерго Продукт".

Раніше повідомлялося, що Окружний адміністративний суд Києва 18 січня скасував ліцензію на Свистунківсько-Краснолуцьке газоносне родовище, яке у 2017 році було видано ТОВ "Аркона Газ-Енергія". Компанія належить групі Smart Energy Вадима Новінського.