Організатори українського відбору на "Євробачення" дискваліфікували фіналіста та замінили на іншого

barleben співак
В українському відборі на "Євробачення" братиме участь Barleben. Фото: Facebook/barlebensoul

Організаційний комітет національного відбору учасника міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2022" вирішив дискваліфікувати виконавця Laud.

Як повідомляється на сайті відбіркового конкурсу, виявилося, що заявлена ним для участі пісня Head Under Water була оприлюднена ще в 2018 році, що прямо порушує правила.

Згідно з пунктом 5.1 правил Нацвідбору на Євробачення, пісня має відповідати таким вимогам: не оприлюднювалася, не виходила в реліз та/або не виконувалася публічно (повністю або частково, у тому числі текст окремо від музики чи навпаки), не була доступною для громадськості, наприклад (але не обмежуючись), на онлайн-відеоплатформах, у соціальних мережах або в (напів-)відкритих для загального доступу базах даних, і не була використана в жодних комерційних цілях до 1 вересня 2021 року.

Оргкомітет провів додаткову перевірку, оскільки було виявлено факт оприлюднення пісні Head Under Water її автором Деніелєм Ботінгом на його особистому YouTube-каналі у 2018 році.

"Для нас дуже важким було рішення про виключення LAUD зі списку фіналістів, оскільки ми дійсно вважаємо його гідним учасником нацвідбору. Однак правила для всіх однакові, це наша принципова позиція: доступність для участі та рівність умов для всіх виконавців", – зазначив член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Ярослав Лодигін.

Таким чином, Laud не братиме участі у фіналі відбору 12 лютого. Замість нього організатори обрали учасником Barleben із піснею Hear My Words, і тепер список фіналістів виглядає так:

  1. Alina Pash — Тіні забутих предків
  2. Barleben — Hear My Words
  3. Cloudless — All Be Alright
  4. Kalush Orchestra — Стефанія
  5. Michael Soul — Demons
  6. Our Atlantic —Моя Любов
  7. Roxolana — Girlzzzz
  8. Wellboy — Nozzy Bossy.

У першій половині фіналу виступлять Barleben, Cloudless, Michael Soul та Our Atlantic, у другій — Alina Pash, Kalush Orchestra, Roxolana та Wellboy.

Зазначимо, що Владислав Каращук, відомий під псевдонімом Laud, раніше брав участь у національному відборі на "Євробачення". Зокрема, у 2018 році посів четверте місце (при 16 учасниках) із піснею Waiting, проте у 2019 році пісня "2 дні" у його виконанні не змогла навіть пройти у фінал відбору (тоді у конкурсі теж було 16 учасників).

При цьому оголошення про його дискваліфікацію на цьогорічному конкурсі було зроблено всього через 10 годин після оголошення про відбір вісімки фіналістів.

Нагадаємо, що 66-й міжнародний конкурс "Євробачення" пройде в італійському Турині у травні. Зокрема, півфінали мають відбутися 10 та 12 травня, а фінал – 14 травня.