Справу про присвоєння нардепом Дубневичем 93 млн "Укрзалізниці" передали до суду

Справу про присвоєння нардепом Дубневичем 93 млн "Укрзалізниці" передали до суду
Справу про присвоєння нардепом Дубневичем 93 млн "Укрзалізниці" передали до суду

Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт щодо народного депутата Ярослава Дубневича та ще восьми осіб, яких підозрюють у заволодінні понад 93 млн грн ПАТ “Укрзалізниця”.

Про це повідомляє прес-служба САП.

"Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направлено до суду обвинувальний акт за обвинуваченням 9 осіб, серед яких народний депутат України 9 скликання та колишні посадові особи філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця", у незаконному заволодінні понад 93 млн гривень коштів ПАТ" Укрзалізниці", — сказано у повідомленні.

У САП наголосили, що на сьогоднішній день досудове розслідування у справі вже завершено.

Під час слідства з'ясувалося, що група посадових осіб філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця", діючи у змові з народним депутатом із залученням підконтрольних підприємств-посередників, організували проведення процедур відкритих торгів із закупівлі механізму для переведення стрілок, запасних частин до них та комплектів роздільного скріплення.

У результаті підприємство протягом 2015–2017 років переплатило за постачання товарів понад 93 млн гривень.

Ім'я та прізвище у повідомленні САП не вказується, але з контексту зрозуміло, що йдеться про Ярослава Дубневича.

Нагадаємо, Дубневича підозрюють у лобіюванні виділення коштів із бюджету "Укрзалізниці" на закупівлю товарів у підконтрольних йому підприємств.

31 жовтня 2019 року Верховна Рада зняла депутатську недоторканність із Дубневича та дала згоду на обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Депутату оголосили про підозру у розтраті понад 93 млн грн шляхом зловживання службовим становищем.

У разі підтвердження провини Дубневичу загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

2 листопада 2019 року Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Дубневичу — заставу в 100 млн грн, тим самим відхиливши клопотання прокуратури про взяття під варту на два місяці. Дубневич заявив, що "не знає, де знайде 100 млн грн".

7 листопада 2019 року Апеляційний суд змінив запобіжний захід Ярославу Дубневичу із застави у 100 млн грн на арешт із альтернативою застави у 90 млн гривень.

Згодом за Дубневича внесли заставу у 100 млн грн до оголошення рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду 7 листопада.

А 21 лютого 2020 року Вищий антикорупційний суд скасував депутату зобов'язання носити електронний браслет.