"Хоч тугриками": нардеп Кузьміних вимагав відкати в 30% - НАБУ (ВІДЕО)

Затримання Кузьміних
Затримання Кузьміних. Фото: НАБУ

Національне антикорупційне бюро опублікувало фрагменти оперативних матеріалів у справі народного депутата від "Слуги народу" Сергія Кузьміних, якого викрили під час одержання хабаря у 558 тисяч гривень.

"За даними слідства, восени 2021 року представнику приватної компанії натякнули, що якщо та планує постачати медичне обладнання лікарням у Житомирській області, варто це питання попередньо узгодити з одним із народних депутатів України", - йдеться у повідомленні.

Нардеп пообіцяв сприяння у перемозі у тендерах із закупівлі обладнання за рахунок бюджету.

Відео НАБУ

Першим об'єктом такої співпраці стало комунальне підприємство "Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенко", яке закупило медичне обладнання на 40 млн грн.

Після отримання оплати від лікарні за одним із тендерів, а саме – за систему ультразвукової діагностики, нардеп попросив передати йому 30% від суми договору – 558 тис. грн. Під час передачі цієї суми його й викрили.

Як встановило слідство, нардеп планував застосувати таку схему щодо інших договорів, у тому числі на постачання МРТ (30% від 37,499 млн грн – 11,25 млн грн) та лапароскопічного набору для хірургічних процедур (30% від 19 млн грн – 398,33 тис. грн).

Нардепа викрили "на гарячому" 28 січня 2022 року, однак не затримували через "депутатський імунітет", а викликали повістками в слідчі органи, але він їх ігнорує.

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова вже підписала повідомлення про підозру народному депутату від фракції "Слуги народу" Сергію Кузьміним.