НБУ курс:

USD

41,26

-0,00

EUR

44,54

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,15

45,00

Ціни на продукти харчування у світі встановили 11-річний рекорд

Найбільше зросли ціни на олії – 4,2%, що є історичним максимумом
Індекс продовольчих цін у січні становив 135,7 пунктів. Фото: Pixabay

У січні 2022 року світові ціни на продовольство досягли рекордного показника з квітня 2011 року.

Згідно з даними звіту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), найбільше зростання цін спостерігалося на олію та молочні продукти.

За інформацією FAO, індекс продовольчих цін у січні становив 135,7 пункту, що на 1,1% вище, ніж у грудні 2021 року.

Найбільше зросли ціни на олії – 4,2%, що є історичним максимумом.

"До зростання цін на рослинні олії, які досягли нових рекордних рівнів, призвело зниження експортних можливостей, а також інші фактори, що обмежують пропозицію, насамперед такі, як дефіцит робочої сили та несприятливі погодні умови. Є підстави вважати, що наслідки цих факторів у короткостроковій перспективі подолати не вдасться", – заявив директор Відділу ринків та торгівлі ФАО Бубакер Бен - Бельхассен.

У свою чергу ціни на молочну продукцію в січні зросли на 2,4%. Це зростання спостерігається вже п'ять місяців. Найбільше подорожчало сухе знежирене молоко та вершкове масло.

"Скорочення пропозиції на глобальному ринку зумовлене зниженням експортної пропозиції в Західній Європі, а також зниженням прогнозів виробництва молока в Океанії в наступні місяці; ситуацію посилюють затримки на етапі переробки і транспортування, пов'язані з нестачею робочої сили внаслідок пандемії Covid-19", - йдеться в повідомленні. у звіті.

Раніше повідомлялося, що у жовтні 2021 року ціни на продовольство у світі зросли до десятирічного максимуму. Найбільше зростання показали рослинні олії, зернові культури та молочна продукція.