Європейський парламент схвалив допомогу Україні у розмірі 1,2 млрд. євро

брюссель єврокомісія
Європейська комісія у Брюсселі. Фото: pixabay.com

Європарламент підтримав пропозицію Європейської комісії щодо надання Україні нової макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 мільярда євро. Про це повідомляє "Інтрефакс-Україна".

Результат голосування, в якому взяли участь 694 депутати, оголосили у Страсбурзі на пленарному засіданні Європарламенту. "За" проголосували 598, "проти" - 55, а решта - утрималися.

Тепер макрофінансову допомогу має схвалити Рада ЄС із подальшою публікацією в Офіційному журналі.

"Нинішня геополітична напруженість має серйозний економічний вплив на Україну. Держави-члени (ЄС) готові надати макрофінансову допомогу в розмірі 1,2 млрд євро. Сьогодні ми вирішили підтримати пропозицію Єврокомісії, щоб ця допомога негайно надійшла в Україну", - заявив головуючий у Раді ЄС міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Брюно Ле Мер.

Європейська комісія 1 лютого 2022 року вирішила виділити Україні новий пакет макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро. Перший транш у сумі 600 млн євро безумовний — його нададуть одразу після набуття чинності договорами. Другий транш у такому ж розмірі буде надано за підсумками прогресу України у впровадженні структурних реформ.

Ця допомога виділяється на додаток до 5,6 млрд євро, які вже були надані Євросоюзом у рамках п'яти попередніх програм.

Наприкінці січня 2022 року заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що Україна збирається взяти кредит у Франції на один мільярд доларів. А загалом планується залучити 3-5 мільярдів доларів пільгових кредитів.