США виділять Україні до мільярда доларів кредитних гарантій

США виділять Україні до мільярда доларів кредитних гарантій
США виділять Україні до мільярда доларів кредитних гарантій

Уряд США запропонував Україні суверенні кредитні гарантії на суму до мільярда доларів. Відповідна пропозиція спрямована на те, щоб допомогти Україні захистити її економіку в умовах дестабілізуючої поведінки Росії.

Про це йдеться в заяві американського державного секретаря Ентоні Блінкена, оприлюдненій на сайті Держдепу США.

"Уряд США пропонує Україні суверенну гарантію щодо кредиту на суму до 1 мільярда доларів для підтримки її програми економічних реформ та продовження взаємодії з Міжнародним валютним фондом (МВФ)", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кредит допоможе підтримати українську "програму економічних реформ", а також сприятиме "економічній стабільності, зростанню та процвітанню українського народу перед дестабілізацією поведінки Росії".

За словами Блінкена, відповідна ініціатива ґрунтується на підтримці, яку Вашингтон та його союзники та партнери, зокрема члени "Великої сімки" та міжнародні фінансові інститути, надали Україні, щоб допомогти захистити її економіку в умовах російського тиску.

Генсек США нагадав, що у період з 2014 по 2016 рік Вашингтон видав Києву три окремі гарантії суверенних кредитів на суму мільярд доларів. Він додав, що США шукатимуть "додаткові способи підтримки України та її народу".

"Ми вивчаємо додаткові способи підтримки України та її народу, і ми продовжимо працювати з Конгресом над просуванням цих зусиль", — наголосили у Держдепі.

Зазначимо, на тлі чуток про можливе вторгнення Росії в Україну курс гривні почав стрімко падати і 14 лютого досяг позначки 29 грн/долар.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що хвиля повідомлень про масштабний воєнний конфлікт вже призвела до відтоку інвестицій із країни. У результаті тепер для стабілізації українській економіці потрібно близько 4-5 мільярдів доларів, які країна отримуватиме у міжнародних кредиторів.