США тимчасово переносять посольство з Києва до Львова, — Блінкен

посольство США київ
Посольство США у Києві призупинило роботу. Фото: Фото: eadaily.com

Як запобіжний захід США переносять посольство в Україні з Києва до Львова. Про це заявив державний секретар Ентоні Блінкен. Він також закликав американців, що залишилися в Україні, негайно покинути її територію, повідомляє пресслужба Держдепу.

"Ми перебуваємо у процесі тимчасового перенесення нашого посольства в Україні з Києва до Львова у зв'язку з різким прискоренням нарощування російських військ. Посольство продовжить взаємодію з українським урядом, координуючи дипломатичні відносини в Україні", - йдеться у повідомленні.

Блінкен зазначив, що США продовжують інтенсивні дипломатичні зусилля щодо деескалації кризи.

"Ці розумні запобіжні заходи жодним чином не підривають нашу підтримку або нашу відданість Україні", - підкреслив держсекретар.

Він також закликав громадян США, які ще залишаються в Україні, покинути країну.

"Ми сподіваємося повернути наших співробітників до посольства, як тільки дозволять умови", - додав Блінкен.

Цього дня, 14 лютого, президент України Володимир Зеленський записав та опублікував відеозвернення до українців, в якому збільшення військового контингенту Росії на кордонах з Україною та повідомлення західних лідерів та ЗМІ про можливе його вторгнення найближчими днями об'єднав фразою "з нами системно ведуть війну на всіх фронтах".

Нагадаємо, видання The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що президент США Джозеф Байден передав лідерам країн Євросоюзу та іншим союзникам інформацію про ймовірність початку повномасштабних військових дій між Україною та РФ вже 16 лютого.

Але секретар РНБО Олексій Данілов 14 лютого заявив, що очолюване ним відомство не бачить загрози нападу Росії на Україну 16 або 17 лютого.