Кабмін створив фонд гарантування кредитів для аграріїв

Кабінет міністрів України створив Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, а також затвердив його статут та забезпечив формування статутного капіталу.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, Фонд має кардинально змінити правила гри у фінансовому секторі на користь дрібних агровиробників.

"Ми створюємо сучасні інструменти для підтримки малих фермерів, адже саме дрібні агровиробники є основою продовольчої безпеки нашої держави: вони виробляють понад 50% усієї сільгосппродукції. Запуск Фонду часткового гарантування кредитів суттєво знизить ризики кредитування дрібних аграріїв для банків. Отже, процентні ставки мають стати доступнішими, а терміни кредитування довшими”, – розповів Лещенко.

Міністр зазначив, що відсутність тривалої кредитної історії протягом багатьох років позбавляла малий агробізнес можливості інвестувати кошти у розвиток.

Зокрема, як наголосив міністр, відсотки за кредитами для дрібних підприємців були в середньому на 5-7 % вищими, ніж для великих аграріїв, тому вони надавали перевагу короткостроковим кредитам для покриття поточних потреб.

Із запуском Фонду виробники сільгосппродукції, які обробляють не більше 500 гектарів землі, матимуть можливість оформляти кредитні гарантії, які надаватимуться строком до 10 років у розмірі до 50% непогашеної суми основного боргу перед фінустановою.

Нагадаємо, у грудні минулого року Кабінет міністрів України збільшив суму безвідсоткових кредитів у розмірі до 1 млн грн сімейним фермерським господарствам без набуття статусу юридичної особи.

Раніше повідомлялося, що лише 20% українських фермерських господарств можуть взяти кредити в банку та скористатися державними програмами щодо їх здешевлення.