МВФ: підвищення ставки ФРС негативно вплине на економіку країн із високим боргом

МВФ: підвищення ставки ФРС негативно вплине на економіку країн із високим боргом
МВФ: підвищення ставки ФРС негативно вплине на економіку країн із високим боргом

Кристаліна Георгієва, керуючий директор Міжнародного валютного фонду, заявила, що підвищення відсоткових ставок Федеральним резервом США може "стати холодним душем" для і так слабкого економічного відновлення в деяких країнах.

Про це пише CNBC.

Кристаліна Георгієва заявила, що підвищення ставок у США може мати серйозні негативні наслідки для країн з високим рівнем боргу, номінованого у доларах.

Вона сказала, що тому "надзвичайно важливо", щоб ФРС чітко повідомляла про свої політичні плани, щоб запобігти несподіванкам. Вищі відсоткові ставки США можуть зробити обслуговування боргу доларах дорожчим для країн.

Георгієва заявила, що звернення МВФ до країн з високим рівнем доларового боргу звучить так: "Дійте зараз. Якщо ви можете продовжити термін погашення, будь ласка, зробіть це. Якщо у вас є невідповідності валюти, зараз саме час їх усунути".

Вона додала, що її найбільше турбують країни з низьким доходом і високим рівнем боргу, наголосивши, що дві третини зараз або перебувають у "борговій кризі", або перебувають у небезпеці потрапити до неї — це вдвічі більше, ніж у 2015 році.

Крім цього, як сказала Георгієва, МВФ очікує, що відновлення світової економіки продовжиться, але наголосила, що воно "втрачає деяку динаміку".

"2022 схожий на подолання смуги перешкод", - сказала вона, враховуючи такі ризики, як зростання інфляції, пандемія Covid-19 і високий рівень боргу. - У грудні МВФ попередив, що глобальний борг досягне 226 трильйонів доларів у 2020 році – це найбільше річне зростання з часів Другої світової війни .

Георгієва підкреслив, Ц єни ростуть зі швидкістю вражаючого в ряді країн, інфляція в єврозоні досягла рекордної позначки в 5% в грудні інфляція у Великобританії досягла 30-річного максимуму в тому ж місяці, і індекс споживчі ціни в США зростали найшвидшими темпами із червня 1982 року.

"Ця робить 2022 рік у якомусь сенсі навіть складнішим, ніж 2020 рік . У 2020 році у нас скрізь була однакова політика, тому що ми боролися з однією і тією ж проблемою - застійною економікою. У 2022 році умови в країнах сильно різняться, тому у нас більше не може бути скрізь одна й та сама політика, вона має бути специфічною для кожної країни, і це значно ускладнює нашу роботу у 2022 році”.

Як заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, за відсутності додаткових потрясінь Україна може обійтися без нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).