МВФ вирішив створити новий фонд на $50 млрд

Новий фонд може допомогти країнам з низьким доходом та вразливим країнам із середнім доходом
Фото: Depositphotos

Міжнародний валютний фонд (МВФ) планує створити новий трастовий фонд для сприяння країнам у досягненні стійкості та довгострокової стійкості (РСТ) на $50 млрд.

Як повідомляє прес-служба МВФ, новий фонд може допомогти країнам з низьким доходом та вразливим країнам із середнім доходом підвищити стійкість до шоків платіжного балансу та забезпечити постійне відновлення.

За інформацією МВФ, критеріям фінансування трастового фонду потенційно відповідають майже три чверті країн-членів МВФ.

До них відносяться всі країни з низьким доходом, країни, що розвиваються, малі вразливі держави, а також всі країни із середнім рівнем доходу, валовий національний дохід яких не перевищує $12 тисяч.

Підтримка в рамках РСТ спрямована на вирішення структурних проблем, що мають критичні значення для макроекономіки, пов'язані із серйозними макроекономічними ризиками стійкості країн-членів, у тому числі пов'язаних із зміною клімату, готовністю до пандемій та цифровізації.

Гроші з трастового фонду можуть отримати держави, які мають пакет високоякісних заходів економічної політики, що відповідають цілям фонду, співпрацюють із МВФ за основною програмою, а також мають економічно прийнятні рівні боргу та достатній потенціал для погашення кредиту фонду.

У МВФ пропонують 20-річний термін погашення кредиту та 10-річний пільговий період.

Суму грошей, яку країна зможе отримати з трасту, буде обмежено 150% квотами МВФ країни, але не більше ніж $1,4 млрд.

У керівництві Міжнародного валютного фонду розраховують, що новий трастовий фонд за підтримки країн-членів та міжнародних партнерів буде затверджений Виконавчою радою МВФ під час весняних нарад та запрацює повною мірою до кінця 2022 року.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що останній транш від Міжнародного валютного фонду Україна може отримати вчасно – у червні 2022 року.

А надалі, як зазначив нардеп, можливий перехід на фінансування держбюджету без підтримки МВФ.

Джерело фото: Depositphotos