НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Як у 2022 році розвиватимуться економіки провідних світових держав: прогноз KPMG

Як у 2022 році розвиватимуться економіки провідних світових держав: прогноз KPMG

На майбутній розвиток та відновлення світових економік впливають два основні фактори. Перший — пандемія Covid-19, другий — ризик кліматичних змін, який все більше впливатиме на регуляторні рішення та успіх у залученні інвестицій. Міжнародна мережа незалежних фірм KPMG підготувала економічний прогноз Global Economic Outlook.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

США

Інфляційний тиск, ймовірно, ослабне, але буде вищим за цільовий показник — на рівні вище 4%. Це може змусити Федеральну резервну систему підвищити ставки у другій половині 2022 року. Такий прогноз пов'язаний з тим, що дефіцит робочої сили, з якими зіткнулися під час пандемії, мабуть, у багатьох сферах.

Це вже призвело до зростання заробітної плати у річному обчисленні вище за 4%, що є досить високим показником. Середня погодинна зарплата перевищила допандемічні показники на 3,8%. Очікується, що у 2022 році тиск на цей показник триватиме. Зростання заробітної плати та робочих місць створять в економіці додаткові $200 млрд і ще $540 млрд — кошти від потенційного скорочення заощаджень.

Прогнозується, що активність на ринку житла знижуватиметься, оскільки високі ціни впливають на попит на нерухомість. Крім того, ФРС призупиняє підтримку монетарної політики, підвищуючи ставки з іпотеки. Темпи будівництва житла сповільнилися у другій половині року, а заявки на іпотеку скоротилися майже на 25% з максимуму, зафіксованого на початку року. Очікується, що інвестиції в житло наступного року знизяться на 4,8%.

Хороша новина полягає в тому, що підвищений тиск на заробітну плату та високий рівень заощаджень можуть стимулювати бізнес в інвестиціях у технології підвищення продуктивності. Це могло б підвищити продуктивність економіки та потенційний ВВП. Водночас зростання цін має сприяти подальшому підвищенню капітальних витрат і стане зеленим світлом для бізнесу щодо надання певного цінового тиску, якого не було під час останнього економічного відновлення.

Китай

Економіка Китаю має один із найкращих показників відновлення. 2021 року реальний ВВП країни має зрости на 8,2%, 2022 рокуна 5,5%. Ключовими факторами оновлення стали промислове виробництво (зростання на 11,5%) та експорт (виріс на 33%). Висока динаміка експорту пов'язана зі зростанням попиту на тлі перебоїв у виробництві на деяких ринках, що розвиваються, через нові хвилі Covid-19.

Відновлення споживання стало менш активним. Населення все ще обережно ставиться до споживання та має тенденцію економити кошти. Крім того, стратегія нульового розповсюдження Covid-19, яку використовує Китай, може створити проблеми відновлення споживання і в майбутньому.

Як і США, ринок нерухомості Китаю помітно сповільнився, запуск нового житла знизився на 4,5% (за дев'ять місяців 2021 року). Наступного року зростання інвестицій у нерухомість, ймовірно, також уповільниться.

На інфляцію в Китаї істотно вплинули такі фактори, як коливання цін на продукти харчування, зростання цін на сировину, перебої в ланцюжках поставок та зусилля зі скорочення викидів вуглекислого газу. В результаті інфляція зросла восени на рекордні 10,7%. Очікується, що інфляція споживчих цін зросте загалом на 0,9% у поточному році та на 2,3% у 2022 році, а рівень безробіття в середньому становитиме 5,1% у 2021 році та 5,0% у 2022 році.

Японія

Успішна програма вакцинації, високий зовнішній попит та ослаблення перебоїв у ланцюжках постачання підтримують відновлення економіки. Найбільше виграють від економічного підйому нерегулярні співробітники, які працюють за контрактом і витримали основний тягар ослаблення ринку праці через пандемію.

Незважаючи на високі ціни на енергоносії, загальна інфляція залишатиметься низькою через тривалі дефляційні сили та заходи урядової політики. Експорт та інші сегменти виробничого сектора, зокрема, інформаційні технології та виробництво, вже відновлюються завдяки зовнішньому попиту. Разом із заходами фіскального стимулювання та продовженням помірної монетарної політики, приватні інвестиції, ймовірно, прискоряться у 2022 році.

Наступного року, як і в багатьох інших країнах, очікується відновлення приватного споживання не лише через поліпшення настроїв населення, а й через збільшення пропозиції товарів тривалого використання завдяки покращенню ланцюга поставок. Для автомобільного сектора проблеми ланцюга постачання, пов'язані з перебоями у роботі ключових закордонних постачальників, продовжать перешкоджати виробництву.

Загалом зростання реального ВВП має прискоритися з 2,3% у 2021 році до 3,1% у 2022 році за показника безробіття на рівні 2,5% (проти 2,9% у 2021 році). Зростання інфляції очікується на рівні 1,1% у 2022 році після падіння на 0,2% у 2021 році.

Індія

Головними рушіями відновлення в наступному році стануть впровадження реформ, високий рівень охоплення населення вакцинацією і пом'якшення обмежень, пов'язаних з пандемією, що повинно сприяти зниженню рівня безробіття.

Прогнозоване зростання реального ВВП — на 9,3% у 2021-2022 фінансовому році (з квітня до березня).

Один із кроків, який має допомогти країні вийти з кризи через пандемію, — запровадження стимулів для розвитку бізнесу. Тільки на збільшення виробництва електро- та водневих автомобілів буде виділено близько $3,5 млрд. Розроблений прем'єр-міністром план мультимодального зв'язку "Гаті Шакті" має покращити державну інфраструктуру та покращити координацію між суб'єктами законодавчої та виконавчої влади за допомогою загальної платформи. Крім того, було внесено зміни до законодавства про неплатоспроможність та створення резервів під безнадійні кредити, які дали позитивний результат для створення ліквідності на ринку. При цьому рівень безробіття знижується, восени цей показник становив 7,8%.

Рівень інфляції за результатами 2021 року становитиме близько 5,5% (на 0,7 в.п. нижче, ніж у 2020 році) та сповільниться до 4,9% у 2022 році. Інфляційний тиск на ціни стримує державне втручання: зниження ставок акцизного збору, податку на додану вартість на пальне, імпортних мит на харчову олію. Завдяки державній підтримці, економіка, ймовірно, продовжить відновлюватися. Тим не менш, ризиками залишатимуться ескалація геополітичної напруги, подальше зростання кількості випадків Covid-19 у країні та інфляційні ризики, пов'язані з глобальними перебоями у постачанні.

Єврозона

Прискорені кампанії вакцинації та покращення настроїв споживачів стали імпульсом для відновлення європейської економіки, яка зараз лише на 0,5% нижча за свій допандемічний рівень. Декілька країн-членів навіть досягли колишнього рівня.

Проте зростання інфляції та турбулентність ланцюга поставок все ще становлять загрозу розвитку домогосподарств та бізнесу у найближчій перспективі. Крім того, зростання виробничого сектора стримує дефіцит матеріалів та робочої сили.

Інфляція була нижчою за 1% на початку 2021 року, але зросла до більш ніж 4% восени, що стало результатом високих цін на енергоносії та обмеження пропозицій. Очікується, що ці фактори будуть пом'якшені, що вплине на зниження інфляції наступного року до рівня мети Європейського центрального банку на рівні 2%.

Забезпечить більш рівномірне відновлення в Єврозоні протягом наступних п'яти років Програма Європейського Союзу на суму понад 800 млрд євро за рахунок інвестицій у дослідження та інновації, кліматичний перехід та цифрову трансформацію.

Серед інших факторів, які впливатимуть на економічні показники, — вирішення політичних питань у низці країн. Так, нещодавні загальні вибори у Німеччині сприяли зростанню вакууму у політичному керівництві Єврозони. В Іспанії зараз керує уряд меншості, що також створює певні ризики. Нідерланди ведуть тривалі переговори про коаліцію, а Франція йде на президентську виборчу кампанію наступного року.

Великобританія

Як і в країнах Єврозони, темпи зростання економіки стримують проблеми з ланцюгом постачання, високим темпом інфляції та нестачею кваліфікованих працівників. У серпні 2021 року в країні було зафіксовано рекордну кількість вакансій — понад мільйон.

На тлі успішної програми вакцинації у другому кварталі 2021 року почалося зростання економіки. Але наприкінці літа знову стався сплеск випадків Covid-19, що призвело до більш стриманих настроїв споживачів. В результаті в ІІІ кварталі зростання реального ВВП впало до 1,3% (з 5,5% у минулому кварталі). Очікується, що загальне зростання ВВП за рік досягне 6,8% та 4,4% у 2022 році. Стійка висока інфляція та зростаючий податковий тягар можуть поглинути накопичені заощадження та доходи населення та в результаті послабити стимули для споживання у 2022 році.

Нагадаємо, згідно зі звітом британського Центру економічних та ділових досліджень (CEBR), у 2022 році обсяг світової економіки вперше перевищить 100 трильйонів доларів США.

Аналітики американського банківського холдингу JP Morgan погіршили прогноз зростання реального ВВП України у 2021 році з 4,5 до 2,3%. При цьому вони зберегли прогноз зростання 2022-го на 5%.