З початку російського вторгнення Україна витратила на військові потреби понад $8 млрд

З початку російського вторгнення Україна витратила на військові потреби понад $8 млрд

З початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ в Україну на військові потреби в нашій країні було витрачено 245,1 мільярда гривень (8,3 мільярда доларів).

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на главу українського Мінфіну Сергія Марченка.

За словами міністра, ці кошти частково Мінфін взяв із того, що спочатку було закладено у бюджеті на розвиток. Гроші пішли на все - від купівлі та ремонту зброї до екстреної підтримки внутрішньо переміщених осіб.

За словами Марченка, у квітні Україна отримала 60% запланованих податкових надходжень, а у травні та червні ці надходження оцінюються на ще меншому рівні – 45-50% від раніше запланованих.

Джерелами фінансування державного бюджету за період з 24 лютого 2022 року до 10 травня є переважно військові облігації, кредити від міжнародних фінансових організацій, а також двосторонні кредити та гранти.

Марченко наголосив, що Україні терміново потрібна іноземна підтримка, оскільки країна змушена спрямовувати мільярди доларів на надзвичайні витрати.

За словами міністра, у квітні Україна отримала майже 2 млрд доларів допомоги з-за кордону, з яких понад 700 млн було видано у вигляді грантів.

Зазначимо, війна зазнає економіки України колосального стресу з тяжкою руйнацією інфраструктури та виробничих потужностей. Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує, що вторгнення Росії призведе до скорочення економіки України на 30% цього року.