Ціни на нафту побили семирічний рекорд

Ціни на нафту побили семирічний рекорд
Ціни на нафту побили семирічний рекорд

У вівторок, 18 січня, ціна нафти еталонної марки Brent зросла до $88,12 за барель. Востаннє такий показник було зафіксовано понад сім років тому – у жовтні 2014 року.

Про це повідомляє Reuters.

Так, вранці 18 січня ціна нафти марки Brent перевищила позначку 87 доларів за барель вперше з 2014 року, про що свідчать дані лондонської біржі ICE.

Ціна березневих ф'ючерсів станом на 07:15 за київським часом становила 88,28 долара за барель. Нафта марки WTI подорожчала на 1,3%, до 84,38 долара.

Як зазначає видання, на ціну вплинули побоювання з приводу можливих перебоїв із поставками після того, як єменське угруповання хуситів напало на Об'єднані Арабські Емірати (третього за величиною виробника нафти в організації ОПЕК), що призвело до ескалації бойових дій між групою, пов'язаною з Іраном, і коаліцією на чолі із Саудівською Аравією. Внаслідок атаки сталася пожежа в головному міжнародному аеропорту Абу-Дабі та підпал бензовозів у прилеглій промисловій зоні.

Аналітики видання Bloomberg також пов'язують подорожчання палива із "поверненням геополітичної напруженості".

За словами голови відділу сировинної стратегії ING Groep NV Уоррена Паттерсона, настрій на ринку "залишається конструктивним", тоді як атака на ОАЕ лише сильніше підштовхнула ціни.

Нафта почала 2022 рік з різкого подорожчання, зумовленого високим попитом і перебоями в роботі великих виробників, включаючи Лівію.

"Перебої з поставками у поєднанні зі стійким попитом означають, що ринок нафти більш напружений, ніж очікувалося", — додав експерт.

Тим часом американська інвестиційна компанія Goldman Sachs Group Inc. підвищила свої очікування щодо марки Brent на 2022 та 2023 роки, прогнозуючи, що ціна бареля нафти зросте до 100 доларів у третьому кварталі.

Зазначимо, попереднє підвищення цін на нафту відбулося на тлі того, що США відмовилися від планів продажу нафти зі стратегічних запасів. Але у 2022 році виробництво в країні продовжить відновлюватися, і це має надавати стримувальний вплив на зростання цін у середньостроковій перспективі.

Проте трейдери прогнозують, що найближчими роками ціни на сировину суттєво зростуть. Це може статися на тлі уповільнення інвестицій у нові постачання до досягнення пікового попиту, перш ніж на перший план вийдуть екологічні альтернативи.

Нафтовий ринок відстає від інших на тлі уповільнення попиту в період пандемії коронавірусу та побоювань, тому вартість може досягти піку в наступне десятиліття. Повернення цін на нафту до позначки $100 є можливим і внаслідок того, що таке зростання необхідне для стимулювання інвестицій у галузь.