Енергосистема України переходить на ізольований режим роботи на кілька днів

Енергосистема України переходить на ізольований режим роботи на кілька днів
Енергосистема України три дні працюватиме в ізольованому режимі. Фото: прес-служба "Укренерго"

Україна починає поступово відмовлятися від енергосистем Росії та Білорусі, щоб інтегруватися до європейської. Для цього проводять випробування, зокрема 24-26 лютого енергосистема України працюватиме в ізольованому режимі.

Про це повідомила пресслужба НЕК "Укренерго".

Україна ізолюється від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E. До 24 лютого "Укренерго" організує процес об'єднання з "островом Бурштинської ТЕС". Таким чином дві частини енергосистеми України працюватимуть синхронно.

"Робота в ізольованому режимі – випробування, яке проводиться у рамках підготовки до синхронізації об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Вона передбачена Угодою про умови майбутнього об'єднання української та європейської енергосистем та має проводитись у два етапи: у зимовий та літній період", - резюмували в "Укренерго".

Процес випробування у ізольованому режимі Україна проведе спільно з енергосистемою Молдови.

Результати тестування стануть підставою для прийняття рішення ENTSO-E щодо переходу на паралельну роботу з українською та молдавською енергосистемами.

"Робота в ізольованому режимі не є стрес-тестом для енергосистеми. Мета випробувань – продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту 50 Гц у різних режимах роботи. Тестування передбачає почергове проведення відключення генерації та навантаження", - зазначили в "Укренерго".

У компанії наголошують, що українці не помітять, що у країні проводять такі випробування. "Укренерго" провела всі необхідні заходи, щоб підтримувати надійність та безпеку енергопостачання українських споживачів.

Згідно з дорожньою картою синхронізації української енергосистеми та енергосистеми континентальної Європи у 2021 році українська енергосистема мала працювати в ізольованому від Росії та Білорусі режимі.

Проте компанія "Біленерго" продовжила постачати електроенергію в Україну в рамках укладеного контракту. Крім того, на початку листопада 2021 року на запит української сторони Білорусь розпочала постачання електроенергії потужністю 500 МВт в енергосистему України в рамках аварійної допомоги.