Галущенко розповів, скільки потужностей генерації електроенергії є у резерві

Галущенко розповів, скільки потужностей генерації електроенергії є у резерві

Міністр енергетики та вугільної промисловості Герман Галущенко заявив, що резерв потужностей генерації електроенергії станом на 11 січня становить 3,6 тисячі МВт за споживання 22,6 МВт. Про це він сказав у ході брифінгу.

"Енергосистема абсолютно збалансована і забезпечена своїм ресурсом. Для прикладу, якщо вчора споживання становило близько 22 600 МВт, то за такого споживання ми маємо дуже суттєвий резерв потужностей. Атомна генерація має близько 1 тисячі МВт, теплова генерація — 600 МВт і ГЕС — близько 2 тисяч МВт. Відповідно, резерв потужностей у системі є", — сказав міністр.

Він також додав, що за перший зимовий місяць на складах ТЕС збільшились запаси вугілля. Так, 11 грудня 2021 року на складах ТЕС та ТЕЦ було 518 тисяч тонн, а станом на 11 січня 2022 року вже 714 тисяч тонн вугілля.

"Тобто ми бачимо приріст вугілля на складах. Це забезпечено диверсифікацією поставок через блокаду Російською Федерацією, і насамперед йдеться про морський шлях і, відповідно, ритмічність поставок суден у порти, що ми забезпечили у грудні та січні та забезпечимо у лютому та березні", — зазначив Галущенко.

Нагадаємо, 6 січня в Україну завезли перші 60 вагонів енергетичного вугілля для Луганської ТЕС, яка є основним джерелом енергії для області.

Раніше під час брифінгу 5 січня Галущенко заявив, що Росія блокує транзит постачання вугілля з Казахстану до України.

У листопаді-грудні 2021 року в Енергохолдинг ДПЕК поставив в Україну кілька суден із американським вугіллям.