Країни Балтії відмовилися від закупівлі російської електроенергії

Країни Балтії відмовилися від закупівлі російської електроенергії

Естонська "Елеринг", латвійська AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) та литовська "Litgrid" прийняли спільне рішення, що з 1 червня баланс споживання та генерації електроенергії в країнах Балтії забезпечуватиметься в основному потужностями, доступними на своїх ринках, а також Скандинавії та Польщі.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє пресслужба AST з посиланням на загальну заяву операторів Балтійської енергосистеми (TSO).

"У зв'язку зі зростаючими труднощами розрахунків компаній "Інтер РАТ" з банками, а також з тим, що Nord Pool через фінансові ризики призупинив співпрацю з "Інтер РАТ", прибалтійські оператори погодилися з 1 червня припинити закупівлю балансуючої електроенергії у "Інтер РАТ ", щоб виключити необхідність здійснення платежів російській компанії", - резюмував член правління АСТ Гатіс Юнганс.

Отже, країни Балтії знизять свою залежність від російської електроенергії і забезпечать собі надійність поставок е/е.

"Балтійська енергосистема продовжуватиме працювати синхронно з об'єднаною енергосистемою Росії до моменту синхронізації Балтійської енергосистеми з континентальною європейською енергосистемою у 2025 році", - уточнили в AST.

Нагадаємо, Україна відмовилася від російської електроенергії ще у березні. 16 березня Об'єднана енергосистема України синхронізувалася з Енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.