В "Енергоатомі" розповіли, на скільки вистачить запасів ядерного палива для українських АЕС

В "Енергоатомі" розповіли, на скільки вистачить запасів ядерного палива для українських АЕС
Петро Котін. Фото: Facebook глави "Енергоатому"

Глава держкомпанії "Енергоатом" Петро Котін запевнив, що Україна має запас ядерного палива для АЕС на два роки. Протягом цього часу країна не матиме браку цього палива, навіть в умовах відсутності поповнення запасів.

Про це Котін повідомив в інтерв'ю виданню Forbes.

"Рішення створювати дворічні запаси ми ухвалили ще у 2014 році, коли в Україні працювала місія безпеки із США, яка оцінювала ризики від війни з Росією", — розповів глава "Енергоатому".

До початку повномасштабної війни Україна купувала невеликі обсяги палива у російської ТВЕЛ, більшу частину постачала американська компанія Westinghouse зі Швеції.

"З початку війни ми повністю відмовилися від російського ядерного палива, однак у нас на складах досі є великий запас, який ми будемо використовувати протягом наступних п'яти-шести років", — додав Котін.

Westinghouse замістить обсяг ядерного палива, який раніше Україна купувала у РФ. У плані ціни нічого не зміниться, адже паливо коштує майже однаково у різних постачальників.

"Одне завантаження енергоблоку на 1000 МВт на один рік коштує Україні $30–40 млн. В Україні два маленькі енергоблоки на 440 МВт, які використовують російське паливо, але зараз Westinghouse працює, щоб видати партію палива, яке можна використати і на малих енергоблоках", — резюмував Котін.