Суд розблокував зарплатний рахунок "АрселорМіттал Кривий Ріг"

Фото: АрселорМиттал Кривой Рог
Фото: сайт АМКР

Шевченківський районний суд Києва скасував свою ж заборону на проведення операцій зі сплати податків та виплати заробітної плати працівникам металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг" (Дніпропетровська область). Про це йдеться у повідомленні самого підприємства.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Це спрощує процедуру виплати авансу працівникам підприємства 21 січня, а також сплати податків за грудень та четвертий квартал минулого року", - наголошується у ньому.

Раніше Офіс генерального прокурора заявляв, що заблокований рахунок не використовується для виплати заробітної плати працівникам комбінату. Проте компанія надала суду докази, що затвердження генпрокуратури було помилковим.

В результаті суд переглянув своє рішення та погодився, що блокування виплати зарплат є надмірним заходом забезпечення у кримінальному провадженні та є недоцільним.

У той же час решта арештованих раніше рахунків АМКР залишаються заблокованими. Підприємство зазначає, що це значно ускладнює виконання ним договірних зобов'язань перед постачальниками та уповільнює темпи реалізації інвестиційної програми.

"Перегляд судового рішення є підтвердженням того, що надумані звинувачення у бік нашого підприємства незаконні та врешті-решт розсипаються в судах. Усі ці дні ми боролися, щоб захистити зарплати наших людей та проводити обов'язкові платежі до бюджету України. На черзі – боротьба за наші інвестиційні проекти та інші зобов'язання", – зазначив заступник гендиректора комбінату Артем Філіп'єв.

У компанії також вказують, що з моменту блокування рахунків 4 січня вона вживає всіх можливих юридичних та дипломатичних заходів, щоб розблокувати їх та повернутися до нормального режиму роботи.

"Разом з корпорацією "АрселорМіттал" керівники підприємства знайшли альтернативні можливості, щоб платити зарплату, не зупинити виробництво та не допустити зриву поставок клієнтам за кордоном та в Україні... Про арешт рахунків керівництво підприємства повідомило закордонних партнерів – уряди Люксембургу, Німеччини, США, а також Офіс бізнес-омбудсмена та агентство UkraineInvest", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що блокування рахунків АМКР відбулося 4 січня на виконання згаданого рішення Шевченківського райсуду та після відповідної вимоги, надісланої українським банкам Офісом генпрокурора. Він, у свою чергу, здійснює процесуальне керівництво у справі, що розслідується Службою безпеки України, про заниження комбінатом рентних платежів за користування надрами на Валявкінському та Новокриворізькому родовищах залізних руд.

17 листопада СБУ провела обшук у будинку одного з топ-менеджерів "АрселорМіттал Кривий Ріг" у цій справі. ОГП же повідомив, що підозру отримав фінансовий директор — головний бухгалтер АМКР, якому інкримінують у службовому підробленні та навмисному ухиленні від сплати податків (частина 1 статті 366 та частина 3 статті 212 Кримінального кодексу).